Savičenta: Otvorena Ferlinova zbirka starog oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mario Ferlin, poznati oštar iz Svetvinčenta, ostvario je san svakog predanog kolekcionara - svoju zbirku oružja "udomio" je u kući uređenoj posebno za nju i dao je javnosti na uvid. Postav zbirke starog oružja čini oko 160 komada vatrenog i hladnog oružja te pratećeg pribora od 15. do kraja 19. stoljeća, što je tek dio njegove privatne kolekcije. Izložba se, za sada, može pogledati svakog dana od 10 do 12 te od 15 do 20 sati u staroj kući iza Ferlinove oštarije, kod šterne.

Najstariji eksponat i središte izložbe je mletačka bombarda baš iz Svetvinčenta, preteča topa s početka 15. stoljeća, koju su talijanski stručnjaci Marco Morin i Carlo Beltrame u svojoj knjizi o venecijanskim topovima predstavili kao najstariji poznati primjerak mletačke artiljerije. Time, ali i ostalim eksponatima, Savičenta se, mjesto bogate prošlosti s neizostavnim kaštelom i renesansnim trgom, još jednom dokazuje da svakodnevno živi povijest i da je sve češće meka turistima koji zbog kulturne i povijesne baštine s velikim očekivanjima svraćaju u središte Istre.

- Da, ova je zbirka, izložena u posebnom prostoru, u službi turizma. Ako uspijem u tome da njome jedan dio turista s obale povučem u Savičentu, onda možemo reći da smo uspjeli. Tada će i ta zbirka zaživjeti, jer mnoge kolekcije starina, zbog nedostatka prostora, jednostavno nestanu, rekao nam je na otvaranju Ferlin.

Da će uspjeti u tome, ne treba sumnjati. Uostalom, jedinstven je projekt u ovom dijelu Istre da kolekcionar starog oružja i sličnih predmeta javnosti predstavlja svoju zbirku u stalno otvorenom prostoru. A da su ljudi željni zaviriti u povijest zahvaljujući strasti pojedinaca, pokazuju i brojni gosti koji su oduševljeno razgledali izložbu i od srca čestitali vlasniku.

Na otvaranju u utorak prvu je ulaznicu kupio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, a izložbu su besplatno mogli razgledati brojni gosti, sumještani, Ferlinovi prijatelji i ljubitelji starina svih vrsta. Prigodno, vani gdje je organiziran domjenak, mogli su se razgledati i stari automobili, poput Fiata Balile iz doba fašističke Italije ili džipa američke vojske, s kojima su ponosni vlasnici došli na otvorenje zbirke.

Koliko je za Savičentu, Istru, ali i šire okruženje otvaranje ove zbirke bitan potez, pokazuje i angažman muzealaca, a otvorenju je prisustvovao i viši kustos u mirovini Hrvatskog povijesnog muzeja Janko Jeličić. Taj je muzej i napravio stručnu ekspertizu oružja, restauraciju i opise, a kako saznajemo od Ferlina, u pripremi je i katalog izložbe. (Z. STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter