Savičenta će uskoro imati svog stomatologa

Prva veća obnova zgrade izgrađene sredinom 1980-ih
Prva veća obnova zgrade izgrađene sredinom 1980-ih

Počela je adaptacija zdravstvene stanice u Savičenti, u što su zajednički ušli Istarski domovi zdravlja i Općina. Obnavlja se prizemlje zgrade izgrađene sredinom 1980-ih, na kojoj je ovo prvi veći zahvat. Priprema se preseljenje stomatološke ordinacije s prvog kata u prizemlje, čime bi se stvorili uvjeti za početak rada stomatološkog tima u Savičenti, kako je predviđeno Mrežom javne zdravstvene službe Ministarstva zdravlja.

Natječaj nakon obnove

Ambulanta je zatvorena od početka godine, kaže općinski načelnik Danijel Macan, a prije toga jednom tjedno je dolazila stomatologinja iz Pule. Nakon obnove prostora raspisat će se natječaj, već ima zainteresiranih mladih doktora i načelnik vjeruje da će Savičentini konačno dobiti svog stomatologa na puno radno vrijeme.

Radovi su počeli prošlog tjedna, a rok za završetak je mjesec dana. U ovoj fazi adaptiraju se prostori za stomatološku ordinaciju i čekaonicu. Izvođači radova su firme S.R. Arena iz Pule i Greda iz Galižane. Zgrada je u vlasništvu Istarskih domova zdravlja koji u ovu adaptaciju ulažu 200.000 kuna, dok Općina Svetvinčenat sudjeluje sa 106.500 kuna.

Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, u sljedećoj godini najavljuje adaptaciju i južnog dijela prizemlja kamo bi se preselila ordinacija opće medicine dr. Melite Gašpartić.

Prokišnjava krov

Medicinska sestra Branka Horg, koju smo zatekli u ambulanti, kaže da se raduju i pacijenti, a imaju ih oko 1.500 s područja cijele općine, jer je čitav prostor vlažan i hladan. Hladnjikavo je i u ordinaciji i u čekaonici pod staklenom stijenom. Centralno grijanje je isključeno, ne isplati se, pa se pomažu pećima i grijalicama. Drvenarija je dotrajala, a krov već dugo prokišnjava i treba mu pravi majstor. (D. PALIBRK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter