Savičenta: Borgia, predaj se!


Nakon pazinskog, danas su filmaši opkolili savičentski kaštel Morosini-Grimani. Nastavak je to snimanja treće sezone povijesnog spektakla "Borgia" koji se snima u francusko-njemačko-češkoj produkciji, a dio scena snima se baš u Istri.

Na poluotoku se počelo snimati 22. siječnja u Pazinu, sljedeći dan kao kulisa je poslužila pulska Arena, a Savičenta je danas bila zadnje istarsko odredište koje će se pojaviti na televizijskim ekranima diljem svijeta.

Kaštel Morosini-Grimani je odabran za snimanje napada na utvrdu, a stotinjak statista predstavljalo je mletačku vojsku koja kreće u napad na Borgiu i švicarsku gardu koja brani utvrdu. Za potrebe snimanja jedino su na kaštelu postavljena dupla vrata i jedan prozor, a za sve ostalo građevina je sama po sebi bila dovoljna.

- Cesare Borgia, predaj se. Tvoja vojska je slabija i ako pružiš otpor, umrijet ćeš, poručio je Vili Matula alias Caracciolo - kapetan venecijanske pješadije vojvodi. Samo probna snimanja te scene trajala su više od sat vremena, a svemu je prethodilo namještanje statista i davanje uputa.

- Raširite se da imate mjesta, tko ima naočale, neka ih odmah skine. Samo popunite rupe, ne trebaju nam redovi. Provjerite šljemove, zavežite ih i nema smijanja. Svi morate biti ozbiljni, čulo se u pauzama između snimanja dok su asistenti razmještali statiste i davali im upute. Dio statista predstavljalo je vojsku spremnu na napad i ukotvljenu ispred kaštela, dok je ostatak bio unutar njega utjelovljujući švicarsku gardu spreman na obranu utvrde.

- Kad vidiš kameru da je uperena u tebe, tad počni sa svojom rečenicom, sugerirano je našem Matuli s jednog od prozora kaštela gdje se nalazila snimateljska ekipa. Uzvišen, na šterni Matula je slijedio upute ponavljajući svoju rečenicu više desetaka puta, svaki put upozoravajući Borgiu da mu se ne piše dobro.

Cesarea, kojeg glumi irski glumac Mark Ryder, moglo se vidjeti samo kroz tanke proreze na zidinama kaštela. Režiju scene koja je danas snimana u Savičenti potpisuje Metin Huseyin koji s Oliverom Hirschbiegelom čini redateljski dvojac serije čiji je kreator Tom Fontana. (T. GRBIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter