Saveznik gruzijskog premijera izabran za predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Georgi Margvelašvili, saveznik gruzijskog premijera i milijardera Bidzine Ivanišvilija, uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima u Gruziji održanim u nedjelju, pokazuju izlazne ankete. Pobjeda slabo poznatog dosadašnjeg zamjenika premijera i ministra obrazovanja učvršćuje vlast koalicije Gruzijski san nakon 10-godišnje vlasti Mihaila Sakašvilija no nije vjerojatno da će se time okončati i politička neizvjesnost u toj bivšoj republici SSSR-a.

Margvelašvilijevom pobjedom Gruzijski san će po prvi puta imati i vladu i predsjednika, godinu dana nakon što je na izborima smijenio Sakašvilijevu vladu. GfK, vodeća europska agencija za istraživanje tržišta, Margvelašviliju daje 66,7 glasova s nedjeljnih izbora, a ACT, gruzijski javni institut za istraživanje javnog mišljenja, daje mu 68 posto. Obje ankete drugoplasiranom, bivšem predsjedniku parlamenta i Sakašvilijevom savezniku Davidu Bakradzeu, daju oko 20 posto glasova.

Margvelašviliju je potreban samo jedan glas iznad 50 posto za pobjedu u prvom krugu. "Čini se da je slika jasna i da konačni rezultati neće mnogo odstupati od izlaznih anekta", rekao je Bakradze za televiziju. "Čestitam Georgiju Margvelašviliju na pobjedi. Kao čelnik oporbe bit ću spreman surađivati s novim predsjednikom", rekao je Bakradze priznajući poraz.

Premijer Ivanišvili, koji je stekao veliko bogatstvo '90-ih godina prošlog stoljeća i koji se nalazi na Forbesovom popisu 200 najbogatijih ljudi na svijetu, rekao je da su predsjednički izbori važni za vladajuću koaliciju jer će oni pokazati odnos birača prema tome što je napravila vlada u godinu dana svog rada.

Ono zbog čega su ovi izbori posebni jest to da nije jako važno tko će na njima pobijediti. Nakon izbora stupaju na snagu ustavne reforme, usvojene prije tri godine kada je na vlasti bila Sakašvilijeva stranka UNM, koje većinu predsjedničkih ovlasti prenose na premijera. Predsjednik će zadržati uglavnom protokolarne funkcije, a zemlja prelazi s polupredsjedničkog sustava na parlamentarnu demokraciju. Po novim ustavnim odredbama također se predviđa da vlada podnese ostavku nakon inauguracije novog predsjednika, a Ivanišvili je već najavio ostavku, ali i povlačenje iz politike. Novog premijera izabrat će Gruzijski san, stranka koja ima većinu u parlamentu, a formalno će ga nominirati predsjednik.

Margvelašvili je tijekom izborne kampanje obećao kontinuitet politike integriranja u NATO i Europsku uniju koji je pokrenuo Sakašvili. On također želi smiriti odnose s Rusijom koji su i dalje napeti nakon kratkog rata u kolovozu 2008. za kontrolu nad proruskim separatističkim gruzijskim teritorijem Južne Osetije. Otad dvije zemlje nemaju diplomatske odnose. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter