Savez za promjene za transparentno upravljanje


Nositeljica Liste kandidata za Gradsko vijeće Saveza za promjene, profesorica violine Nensi Krupić, predstavila je program SP-a. Krupić ističe da su najpoznatiji kroz akcije Živi zid i Stop deložacijama. Lista se sastoji većinom od mladih ljudi, odnosno, studenata, muzičara, malih obrtnika, odgajatelja i prosvjetnih radnika.

- Izlazimo na izbore da bismo uveli novo, transparentno upravljanje resursima kojima raspolaže Pula i da bismo postavili mehanizme koji bi kontrolirali rad vijećnika. Moguće je provesti oblik direktne demokracije kroz ovakav sustav, i to je osnova za uključivanje građana u donošenje odluka. Naš plan je vrlo jednostavan a učinkovit i ne košta ništa, a uključuje osnivanje radnog tijela koje bi prikupljalo mišljenja i prijedloge građana, koji bi se potom stavljali na dnevni red. Direktno prenošenje sjednica na internetskim stranicama nadležnih tijela omogućilo bi građanima da vide zašto neki njihov prijedlog nije prošao i tko za njega nije digao ruku. Građani imaju šansu promijeniti smjer vođenja politike jer prvi put za vijeće se kandidiraju oni koji žele i imaju plan kako provesti direktnu demokraciju te uvesti potpunu kontrolu i transparentnost, kaže Krupić, koja se zalaže da na stranicama gradske uprave sve informacije o svim projektima trebaju biti dostupne građanima.

Kontrola vijećnika, nastavila je, koji upravljaju gradom bila bi pogubna za one koji rade za svoje osobne interese pa bi ih građani u konačnici mogli eliminirati. Istaknuvši da je svima dosta samovolje, nositeljica liste kaže da bi mehanizam to sigurno zaustavio. Uz Krupić na listi se nalaze: Kristijan Bijažić, Boris Legović, Philip Ven, Carla Marina Rudelić, Đani Bulić, Ira Bijažić, Kristina Skitarelić, Kristijan Koški, Zdravko Matošević, Irena Vladisavljević, Andrea Marić, Roberto Orlić, Eugen Martinović, Branko Prnjak, Andrea Đuraki, Mihaela Tikvicki, Lucijano Brkić, Elza Legović, Ivana Bogdanović, Bogoslav Petean, Elio Peršić, Ernest Legović, Mara Brkić i Simeona Siljan.

- Zalažemo se za isključivo ekološke projekte te konačno rješavanje višegodišnjih pitanja glazbene škole i azila, kao i bolnice. Umjesto megalomanskih projekata i njihovih preplaćivanja, zalagat ćemo se da se što više novca usmjeri u male i srednje privrednike i obrtnike. Da bismo pomogli socijalno najugroženijima želimo da Grad pomogne u osnivanju socijalne samoposluge kakva postoji u Zagrebu i Rijeci, a zapuštene poslovne prostore u centru grada treba staviti u gospodarsku funkciju, dok onima koji su u funkciji treba smanjiti najamninu, zaključuje nositeljica liste Saveza za promjene. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter