Savez udruga osoba s invaliditetom ne želi van

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mi smo jedina udruga u gradu koja nema svojih deset kvadrata prostora, gdje bismo se našli, nešto organizirali. Prostor je osnovni uvjet za neciji rad, a mi ga nemamo i to je sramotno", rijeci su kojima su nam se obratili Josip Mirkovic i Marijan Maric, predsjednik i dopredsjednik Udruge civilnih invalida rata Istarske županije, u nadi da cemo im pomoci da, ovoga puta putem medija, dodu do prostora.

Pojašnjavaju da njihovoj udruzi pripada prostor u Zadarskoj 8, o kojem smo vec pisali, no samo pravno jer u stvarnosti do njega ne mogu. Tocnije, ne mogu u njega.

Prostor je, naime, predsjednik Saveza udruga osoba s invaliditetom Istarske županije Gvido Radolovic odbio predati Gradu nakon što prijepori oko njega nisu uspješno okoncani.

No, njihovi problemi, pojašnjavaju Mirkovic i Maric, poceli su još 2007. kada zajedno s još tri udruge dobivaju prostor u Zadarskoj 8. Ove su tri udruge u meduvremenu dobile nove prostore, dok je civilnim invalidima rata obnovljen ugovor za istu prostoriju, i to na deset godina.

Problemi nastaju kada Grad isti prostor dodjeljuje Savezu te oni bivaju doslovce izbaceni iz dosadašnjih prostorija. U njih se smješta tajnica Saveza, a oni završavaju u maloj pomocnoj prostoriji bez sanitarija i prozora.

- Grad se obvezao i nama riješiti prostor, no to do današnjeg dana to nije ucinio, bez obzira što smo nekoliko puta pitali, slali dopise, urgirali, vele. Istovremeno su, navode, poceli problemi unutar Saveza, zbog cega ga mnoge od dotadašnjih clanica napuštaju, ukljucujuci i njihovu udrugu. Radolovic im tada, uz pojašnjenje da su se odlaskom odrekli i prostorija, pocinje onemogucavati uporabu prostorija, a prošle godine cak mijenja bravu na ulazu.

Vodstvo udruge o tome obavještava Grad, tražeci novi prostor. No, iz nadležnog im je odjela receno da oni vec imaju prostor u Zadarskoj 8, i to pod šifrom F (u kojem se nalazi tajništvo saveza) te da im Savez mora osigurati korištenje tog prostora.

No, Savez se na to oglušio. U cijelu pricu tada se "upetljava" i Grad, tražeci da se ovoj udruzi omoguci korištenje spornih prostorija. Na to Radolovic ne pristaje te tvrdi da oni imaju ugovor o korištenju prostora do 2017. godine te da ne idu nigdje bez sudske odluke i rješenja da prostor moraju napustiti.

- Dakle, iako u pravnom smislu imamo prostor, de facto ga nemamo i nemamo gdje održati nadolazecu skupštinu, zakljucuje Maric te napominje kako je najžalosnije to što, kako tvrdi, osoba koja im onemogucava ulazak u prostorije u gradu, osim ovog, ima još tri prostora - u Rojcu, na Giardinima i u Vodnjanskoj ulici.

- Nije mi jasno da osobe koje rade s osobama s invaliditetom nemaju osjecaj prema istim takvim osobama i da predsjednik takovog saveza nema osjecaja prema clanovima, bez obzira što su bivši. Tim više što prostor sale u Zadarskoj stoji neiskorišten, a mi nemamo gdje ni sjesti, to Grad ne bi smio tolerirati, zakljucio je Maric. (B. PETROVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter