Savez oboljelih od hepatitisa protiv odluke HZZO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savez oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske zatražio je danas od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) hitno poništenje oduke po kojoj su bolnice od 1. lipnja ove godine dužne same financirati terapiju za liječenje oboljelih od hepatitisa iz vlastitih proračuna, a ne kao do sada na teret sredstava osiguranih kroz fond posebno skupih lijekova.

"Imajući u vidu činjenicu da se radi o posebno skupim lijekovima za koje nisu osigurana sredstva u proračunima zdravstvenih ustanova, ovakvom odlukom dovodite u pitanje ne samo liječenje novih bolesnika s hepatitisom, već i nastavak liječenja bolesnika kod kojih je terapija već započeta", navodi se u današnjem otvorenom pismu što ga je Savez oboljelih od hepatitisa poslao ravnatelju HZZO-a Siniši Vargi.

U Savezu ocjenjuju da se novom odlukom HZZO-a oboljele od hepatitisa diskriminira u odnosu na bolesnike s drugim dijagnozama za čije su liječenje potrebni posebno skupi lijekovi, što je, navode, suprotno i Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Zahtijevaju stoga da se oboljelima od hepatitisa vrati, kako ističu, ukinuto im osnovno ljudsko pravo na liječenje i medicinsku skrb.

U otvorenom pismu navodi se i da je od polovice prošle godine bolesnicima s hepatitisom bilo dostupno liječenje novom generacijom lijekova znatno bolje učinkovitosti, koja omogućuje trajno izlječenje većine bolesnika.

"Ovom odlukom onemogućit će se izlječenje bolesnika koji će tako, zbog kroničnog karaktera bolesti i komplikacija kao što su transplantacija jetara i karcinom jetara, biti trajno i sve veće opterećenje za zdravstveni sustav, a time i za HZZO", ističu u Savezu.

Podsjećaju da su sredstva za fond posebno skupih lijekova osigurana iz državnog proračuna prije desetak godina, upravo za liječenje bolesnika od teškim bolestima poput raka, hemofilije, hepatitisa, jer trošak liječenja tih bolesti nije bilo moguće financirati iz proračuna zdravstvenih ustanova.

Savez se poziva i na Rezoluciju o borbi protiv virusnih hepatitisa koju je Hrvatska usvojila 2009., a kojom je virusni hepatitis prepoznat kao jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter