Savez IDS-a i HNS-a za snaženje političkog centra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politička suradnja IDS-a i HNS-a, aktivirana koalicijskim izlaskom na protekle lokalne izbore, nastavit će se već sljedećeg mjeseca formiranjem saveza stranaka političkog centra. Uz IDS i HNS, osnivače nove "mini kukuriku koalicije", u centristički savez mogli bi se uključiti HSU, HSLS i HSS. To bi praktično značilo reanimaciju nekadašnje Porečke skupine, "četvorke" sačinjene od IDS-a, HNS-a, HSS-a i HSLS, koja je osnovana 1997. i pobijedila na izborima zajedno sa SDP-om tri godine kasnije.

Očekuje se da prvi dogovori o novom političkom savezništvu budu postignuti na skorašnjom sastanku istarskog župana Valtera Flege, međimurskog župana Matije Posavca, varaždinskog župana Predraga Štromara i bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, koji će se sredinom srpnja održati u Varaždinu. Formalni razlog sastanka spomenutih župana suradnja je u privlačenju fondova Europske unije. Stranački šefovi IDS-a i HNS-a Ivan Jakovčić i dr. Vesna Pusić, ali i utjecajni bivši predsjednik narodnjaka Radimir Čačić, navodno su posve suglasni oko zamisli stvaranja novog političkog saveza na centru.

Prvi zadatak koalicije IDS-HNS na nacionalnoj razini priprema je zajedničkog izlaska na redovne izbore za Europski parlament, koji će se održati već sljedeće godine.

Prema mišljenju analitičara, stvaranje središnjeg političkog bloka značilo bi oblikovanje "jezičca na vagi" - koji bi, nagnuvši se ulijevo ili udesno - određivao prevlast u parlamentu.

Što će učiniti HSLS, HSS i HSU može se samo pretpostaviti. Predsjednik HSS Branko Hrg ovih je dana govorio o "prirodnom savezništvu s HDZ-om", ali nije sigurno da će ga u tome podržati većina članstva, koje još pamti suradnju sa SDP-om i strankama lijevog centra s početka stoljeća. (D. GRAKALIĆ)

ČITAJTE VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter