"Save the last dance for me" u galeriji Orsola

Sa otvorenja izložbe u bujskoj galeriji Orsola
Sa otvorenja izložbe u bujskoj galeriji Orsola

U sklopu manifestacije mjesec fotografije u Bujama je otvorena izložba Jasne Klančišar "Save the last dance for me". Riječ je o fotografsko- izložbenom projektu u kojem autorica predstavlja neuobičajene trenutke kojima, možda, ne bismo trebali prisustvovati, a razlog za to nije indiskrecija već uvriježeno pravilo.

- Ove fotografije podsjećaju na sadašnjost, koja za ljude izvan korisnog krda, u demokracijama Europe ili Amerike, nimalo nije povoljna. Još Freud naglašava da je civiliziranost represivna, da zahtijeva potiskivanje ljudskih, nagonskih potreba, a toj se represiji cijelog života prilagođavamo na željeni ili neželjeni način, kazao je Eugen Borkovsky, ističući da umjetnica mijenja stanje: stari čovjek postaje motiv koji zadobiva pažnju.

Jasna Klančišar rođena je 1973. godine u Ljubljani. Godine 2002. diplomirala je na FAMU u Pragu, gdje završava i magistarski studij 2004. godine pod mentorstvom Viktorja Kolara. Samostalno i kolektivno izlagala je na brojnim izložbama: Ajdovščina, Hrasnik, Kranj, Lendava, Ljubljana, Maribor, Piran, Velenje, Lodz, Praga, Krakow, Beograd, Subotica, Buje i drugo. Profesionalno se posvećuje dokumentarnim projektima, a zanimaju ju prije svega marginalizirane skupine.

Tako je nastalo nekoliko ciklusa: "Objemi me močno", o lezbijskom paru; "Vzhodno od zore zahodno od mraka", o životu žena u domu za samce; "Portreti iz Hrastnika", o životu u malom rudarskom mjestu i druge. Između ostalog eksperimentirala je s mogućnostima digitalne tehnologije i tako je nastala serija "Prikrite krajine". Kao kustosica djeluje na mnogim festivalima i događanjima gdje promovira prije svega mlađe umjetnice i umjetnike. Od 2009. godine radi kao profesor na Akademiji za vizualno umetnost A.V.A. te na Višji strokovni šoli Sežana. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter