Sav vidljiv svijet tek je skladište slika i znakova

Galerija Skladište (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Galerija Skladište (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Fontiku, kod starogradskih Malih vrata, u nekadašnjem venecijanskom skladištu za žito, poznati akademski slikar iz Buzeta Hari Ivančić otvorio je preksinoć umjetničku galeriju "Skladište" te ujedno širom otvorio vrata svoga stvaralaštva javnosti jer taj je prostor usko vezan uz atelje kojeg već petnaest godina ima na katu iste zgrade.

- Ovaj je prostor skladište u doslovnom kao i u prenesenom značenju. Nekada je bio venecijansko skladište za žito, a žito je ujedno simbol plodnosti zemlje, simbol života samoga, dakle mjesto gdje se pohranjivao, a kasnije i iznosio život u svom komprimiranom obliku. Prostor primanja i davanja. Upravo je to ovaj prostor i danas. Mjesto u kojem se stvara i skladišti umjetnost koja svjedoči o zemlji, životu, primanju i davanju. Ili još poetičnije, Boudelaireovski rečeno "Sav vidljiv svijet tek je skladište slika i znakova kojima će mašta i vrijeme odrediti njihovo pravo mjesto i vrijednost", istakla je na otvaranju galerije "Skladište", profesorica Iva Đorđević. Skladište je širom otvorilo svoja vrata na svečanom otvaranju kao što će to i ubuduće činiti i namjenskim posjetiteljima kao i svakom zalutalom gostu.

- Otvaranjem tih vrata svoj je unutarnji svijet učinilo vidljivim i dostupnim upravo kao što Hari Ivančić čini svojim radovima, Vodeći nas krajobrazima svog duhovnog zavičaja jer mjestu kojem je odrastao i koje ga je obilježilo on nadodaje značaj i podiže vrijednost, istakla je Đorđević te naglasila da je akademski slikar Mladen Pejaković, o Zemlji Istri, o slikarstvu Harija Ivančića napisao: "... Možemo se, dakako, žalostiti ili negodovati nad činjenicom da je svaki čovjekov zavičaj malen, tih ili nečujan. No, svaka je parcela našega života i jedini naš okvir, a o ljudskoj odnosno duhovnoj snazi ovisi hoće li usko mjesto i kratkotrajni trenutak postati očišćeni kutak i dotaknuti rubove basne, jedina vrata nebesa ..."

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić iskazao je uvjerenje da će galerija biti značajan kotačić u daljnjoj revitalizaciji starogradske jezgre, a na njenom otvaranju bio je nazočan i istarski župan Valter Flego. Svečanost je upotpunio cjelovečernji koncert jazz tria kojega čine Borko Rupena (bubnjevi), Matija Dedić (klavijature) i Luka Veselinović (kontrabas).

Jazz trio koji je početkom ove godine započeo s radom na zagrebačkoj sceni, pripisuje svojem repertoaru slobodne interpretacije jazz standarda, autorske kompozicije i free improvizaciju. Nakon duže pauze javnih nastupa na domaćem terenu, bubnjar Borko Rupena, ugostio je ovom prilikom u rodnom gradu drage prijatelje i izvrsne glazbenike te buzetskoj publici priuštio nezaboravnu jazz poslasticu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter