Sauvignon Novacco

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: sauvignon bijeli
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Novacco
Lokacija: Fernetici/zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: fritaja sa šparogama
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 40 kn (kod proizvodaca)

Mala obiteljska vinarija Novacco iz Fernetici kraj Brtonigle ima, kao i mnoge obitelji iz tog kraja, dugu tradiciju vinarstva, a povijest familije Novacco seže u daleku 1837. godinu.

Niz godina ova vrijedna i marljiva obitelj proizvodila je vino u rinfuzi i izvozila ga vecinom u Sloveniju i Italiju, no odnedavno su poceli puniti vina u buteljke i pocelo je stvaranje novog branda na istarskoj vinskoj sceni.

Na mladoga Darija Novacca ukazao mi je Igor Palcic, direktor Razvojne agencije Brtonigla, moj nedavni domacin na izvrsno organiziranom regionalnom prvenstvu sommeliera Istre u pitoresknoj Brtonigli.

Na domjenku nakon finala jedan od šestorice vinara koji su se predstavili bio je i mladi Dario, koji uz oca Klaudija proizvodi vina od sorti sauvignon bijeli, malvazija istarska, muškat žuti te cabernet sauvignona i borgonje.

Obitelj Novacco obraduje sedam hektara vinograda i u nekom daljnjem širenju misle ici maksimalno do 10 hektara. Svi vinogradi nalaze se na dubokoj crvenici u okolici sela Fernetici.

Od Novaccovih mi se vina najviše svidio sauvignon bijeli. Napominjem da su istarski sauvignoni iz kišne i hladne berbe 2010. bili puno svježiji i reskiji, dok ce iz tople 2011. biti drukciji, s više vocnih nota.

Grožde je brano pocetkom rujna po dosta toplom vremenu, nakon muljanja bila je 24-satna maceracija a potom je slijedila fermentacija od 20-ak dana.

Nakon svega slijedilo je šestomjesecno odležavanje u inoxu te nedavno punjenje u bocu. Vino ima lijepu zelekasto-žutu boju, što mu vec u startu otkriva mladost i lepršavost, kristalno je, bistro i djelomicno gusto.

Intenzivnost mirisa djelomicno je izražena a kakvoca je fina, mada se osjeti da je tek nedavno punjeno u bocu. Na nosu dominiraju vocne, cvjetne i dijelom herbalne arome. Prva se istice nota breskve, potom marelice, herbalna nota vuce na zelenu proljetnu travu, a cvjetna na bazgu. Vino je suho, djelomicno toplo i mekano, s druge strane svježe i ukusno te fino mineralno.

Tijelo vina je srednje, vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena a trajnost trajna, dok je kakvoca okusa fina. Harmonicno je i mlado do spremno, jer kao što sam vec istaknuo, treba mu još barem mjesec dana boravka u boci.


Podijeli: Facebook Twiter