Sauvignon iz Narduci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Sauvignon bijeli
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: V.V.T Arman
Lokacija: Narduci, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 Celzija
Gastro-preporuka: pljukanci sa škampima i šparugama
Ocjena: 8/10
Cijena (MPC): 62 kune (Cicibela, Rovinj)

Marijan Arman je vrlo osebujna licnost istarske vinske scene, a dok nije obrijao brkove podsjecao me na Clarka Gablea u najboljim danima.

Poštujem i cijenim njegov trud i rad te doprinos razvoju istarskog vinarstva i vinogradarstva. Marijan je bio prvi istarski vinar koji je punim sjajem zasjao na istarskoj vinskoj sceni nakon "velike cetvorke" koja se je pojavila krajem 90-ih godina.

Malvazija iz berbe 2000. sa zelenom etiketom ostala mi je u sjecanju kao apsolutni hit ljeta 2001. te je bila izuzetno tražena i cijenjena. Marijan Arman je u dva navrata dobivao nagradu Studec koja se na zagrebackoj Vinoviti dijelila za najbolje hrvatsko vino, i to za navedenu malvaziju iz berbe 2000. te teran iz berbe 2003.

Podrum Marijana Armana nalazi se u selu Narduci na broju 3, a desna mu je ruka kci Ines, koja sve više preuzima dio poslova na sebe.

Tradicija bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom u ovoj obitelji datira od sredine 19. stoljeca, kada je Giorgio Arman pokrenuo cijelu pricu. Marijan Arman obraduje deset hektara vinograda koji se nalaze u okolici sela, a svi su na "bijeloj" zemlji.

Omjer sortimenta je 60:40 u korist bijelih sorti, prevladavaju malvazija i chardonnay te muškat, ali i sauvignon bijeli, dok kod crnih sorti dominiraju teran, cabernet sauvignon te refošk. Danas bih se osvrnuo na izvanredni sauvignon bijeli iz berbe 2010., koji se okitio zlatnom medaljom na ovogodišnjoj Vinistri.

Grožde je brano sredinom rujna, a vino je odležalo u bacvama od inoksa. Zahvaljujuci hladnom i kišnom vremenu, arome su ostale izvrsne te ovo vino ima štih novosvjetskih sauvignona bijelih.

Lijepe je slamnato žute boje sa zlatnim rubovima, bistro i djelomicno gusto. Intenzivnost i kompleksnost mirisa djelomice su izražene i bogate.

Na mirisu dominira nota bazge, s citrusnim primjesama, poput kore od narance, a drugom redu osjetim i vinogradarsku breskvu. Na okusu je suho, djelomicno toplo te isto tako mekano. S druge strane je svježe i ukusno.

Uravnoteženo je, u ustima je intenzivnost djelomicno izražena, a i trajnost je takoder djelomicna.

Vino je srednjeg prema punom tijelu, harmonicno, fine kakvoce te spremno za konzumaciju. Može potrajati još barem godinu dana te ce odležavanjem u boci dobiti nove arome i karakteristike.


Podijeli: Facebook Twiter