Ime vina: Sauvignon Blanc
Godina berbe: 2008.
Proizvodac: Cloudy Bay Vineyards
Lokacija: Blenhaim, Marlborough, Novi Zeland
Temperatura serviranja: 8-10 Celzija
Gastro-preporuka: rižoto s kozicama i divljim šparogama
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc) : 273 (Cicibela, Rovinj)
Nikad nisam krio svoju ljubav prema sauvignonima s Novog Zelanda, meni je to, stvarno, nakon malvazije najdraže vino.
Jedini je problem što sauvignoni s Novog Zelanda ponekad do nas dodu barem godinu dana prekasno. Definitivno je krajnja sjeverna strana južnog dijela Novog Zelanda najbolje mjesto za ovu plemenitu sortu u tom dijelu svijeta.
Prve sorte grožda koje su zasadene na ovim udaljenim otocima bile su sauvignon i rizling, a prvi vinogradari su bili Nijemci i Hrvati, najcešce Dalmatinci. Hrvatske familije koje su najzaslužnije za uspon vinarstva i vinogradarstva na Novom Zelandu su: Nobilo, Babich, Brajkovich i najpoznatiji sir George Fistonich, utemeljitelj cuvene vinarije Villa Maria.
Impozantni su podaci o vinskoj industriji na Novom Zelandu u zadnjih 20 godina - naime, broj vinarija 1990. godine je bio 131, a 2010. godine 691, dok je 1990. bilo 4.880 zasadenih hektara, a 2010. godine 32.000. Treba napomenuti da se Novi Zeland nalazi na južnoj hemisferi pa je tamo berba u ožujku.
Mikrolokacija vinarije Cloudybay je u dolini rijeke Wairau koja utjece u magloviti zaljev (cloudybay), a upravo ta mikroklima, gdje su dani topli, a noci hladnije zbog svježine koja dolazi s mora, omogucuje da se razvije prava aromatika grožda, koja je vrlo bitna za sauvignon.
Predstavit cemo Sauvignon Claudy Bay iz berbe 2008. Vino je lijepe zelenkasto-žute boje, s tamnozelenim ringovima, kristalno je bistro te djelomicno gusto. Miris je izražen i bogat, osjetimo vrlo lijepe note zelene trave, kakvoca mirisa je vrlo fina, malo se kasnije otvaraju i citrusne arome te malo tropskog voca.
Okusom vino je suho, djelomicno toplo, vrlo svježe i ukusno, poprilicno mineralno te bismo mogli reci da je djelomicno uravnoteženo, a završetak mu dugacak, intenzivan i pomalo gorkast.
Vino je srednjeg tijela, fine kakvoce, harmonicno te spremno za konzumaciju.