Sauna na otvorenom još mjesec dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak dana bez oborina i gotovo isto toliko suncanih i vrucih dana od pocetka ljeta prava su najava da nas ni ovogodišnje ljeto nije i nece iznevjeriti.

Proizvoljne prognoze koje su tijekom kišovitog proljeca najavljivale i kišovito ljeto nisu se ispunile. Ustvari, to je samo još jedan dokaz da amaterskim i dugorocnim prognozama vremena ne treba pridavati previše pažnje.

Vrijeme nas ponekad zna i neugodno iznenaditi, a ljeto na ovim podrucjima ipak i dalje ostaje pravo ljeto s dugim periodima suhog, vruceg i sparnog vremena. Tako je to i ove godine, temperature zraka su se ustalile iznad 30 stupnjeva, suncani se dani nastavljaju u sve dužem nizu, a dodatna sparina dane cini sve težima i neugodnijima.

U ljetnim se razgovorima o vremenu najcešce spominju visoke temperature zraka, a znatno se manje spominju ostali meteorološki podaci. Na osjecaj vrucine i neugodnosti ljetnoga vremena znatno veci utjecaj od temperature ima vlažnost zraka koja ljetne dane pretvara u pravu saunu na otvorenom.

Slicno se dogada upravo ovih dana, uz visoke temperature zraka relativna vlažnost citavoga dana ostaje visoka pa sparno vrijeme ne prestaje ni tijekom noci. Koliko god smo svi željno i nestrpljivo ocekivali ovogodišnje ljeto, sve su cešci upiti o dolasku bilo kakvoga osvježenja.

Nažalost, znacajnije osvježenje nije na vidiku, ustvari temperature ce i dalje rasti pa bih prije mogao najaviti da nam najtoplije vrijeme tek predstoji. Posebno se to odnosi na priobalna podrucja gdje su dani najsuncaniji, ali je i sparina najveca.

U planinskim dijelovima Istre vrijeme je malo drukcije, poneki pljusak donese kratkotrajno osvježenje, a noci su znatno ugodnije. U iducim ce danima i na tim podrucjima znatno zatopliti, izostat ce i oborine pa bi se moglo reci da ljeto stiže i u planine.

Druga polovica srpnja i pocetak kolovoza najtopliji su dio godine, nema razloga ni naznake da bi to ove godine bilo drukcije.

Sve prognoze pokazuju da nam iducih dana dolaze prave ljetne vrucine s temperaturama zraka i iznad 35 stupnjeva. Vrucinu ce dodatno pojacavati velika sparina, pa nam ne preostaje ništa osim da se dobro pripremimo i strpljivo cekamo prva ljetna osvježenja do kojih nam preostaje još najmanje mjesec dana.

Najtopliji srpanj u posljednjih nekoliko desetljeca zabilježen je tek nedavno, bilo je to 2006. Prema sadašnjim pokazateljima, ovogodišnji bi mogao biti vrlo slican ili možda još i topliji!

Posljednjih desetak godina ljeta su izrazito vruca i suha, još jedno takvo u nizu nije nikakvo iznenadenje. Klima se možda postupno mijenja, a promjene, ako ih i ima, male su i slabo primjetne. Posebno se to odnosi na duge ljetne vrucine i dugotrajne suše koje iz godine u godinu pogadaju veci dio Istre.


Podijeli: Facebook Twiter