Saudijski princ u Puli

Jahta saudijskog princa Golden Odyssey na Carinskom gatu (D. MEMEDOVIĆ)
Jahta saudijskog princa Golden Odyssey na Carinskom gatu (D. MEMEDOVIĆ)

Khaled bin Sultan, 65-godišnji saudijski princ, član kraljevske obitelji Saud, doplovio je u četvrtak u pulsku luku luksuznom jahtom Golden Odyssey, a stigao je iz Rovinja kamo je njegova jahta doplovila prije tri dana. U Puli su saudijski princ i njegova pratnja pratili borbe gladijatora u Areni, u sklopu programa Spectacvla Antiqva, zbog čega je za njih napravljena VIP loža.

Luksuzna jahta dugačka je 80 metara i može primiti 12 gostiju o kojima može brinuti čak 25 članova posade. Dizajnirao ju je Alberto Pinto, a izgradila, 1990. godine, kompanija Blohm + Voss. Godine 2008. obnovljena je i uređena. Ono što jahtu čini posebnom jest veliki bazen sa staklenim dnom koji se nalazi na palubi broda, a ispod stakla nastavlja se akvarij s koraljima koji se prostire kroz dvije palube.

Jahta pripada takozvanoj "zlatnoj floti" koja se sastoji od tri broda, ali je ujedno i najveća. U floti se nalaze još i jahte Golden Shadow, dugačka 67 metara te Golden Osprey, dugačka 30 metara. Dosad im je matična luka bila Nica u Francuskoj, međutim od ove je godine na Jadranu, i to u luci Tivat. Brodove vode kompanije iz Saudijske Arabije pod nazivom Golden Fleet, a jahte se izdaju u klasični, ali nerijetko i u posebni charter za istraživanja. Smatra se da je takav tip chartera pokrenuo vlasnik jahte, princ Khalid bin Sultan, koji je godinama jahtu koristio za znanstvena istraživanja i proučavanje oceana. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter