Saudijske žene sjele za volan i dobile kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petnaestak žena iz Saudijske Arabije dobilo je kazne jer su u sklopu kolektivnog prosvjeda protiv zabrane vožnje za žene u subotu sjele za upravljače automobila i time se suprotstavile vlastima, izvijestila je u nedjelju policija.

"Policija je u Rijadu privela šest vozačica te im naplatila kaznu u iznosu od 300 riala" ili oko 58 eura, rekao je za France presse zamjenik glasnogovornika policije u glavnome saudijskom gradu, pukovnik Favaz Al Miman. Usto su sve žene vozačice i njihovi skrbnici (otac, brat suprug ili bilo koji drugi muški član obitelji) morali potpisati dokument kojim se obvezuju da će ubuduće poštovati zakone na snazi u kraljevini.

Sve Saudijke moraju imati muškog skrbnika bez čijeg odobrenja ne mogu putovati u inozemstvo niti donositi životne odluke, primjerice o zapošljavanju ili udaji. Mediji prenose da je još najmanje osam vozačica privedeno u drugim dijelovima zemlje.

U subotu se, naime nekolicina žena u Saudijskoj Arabiji suprotstavila vlastima i sjela za upravljač automobila, na dan kolektivnog prosvjeda protiv zabrane vožnje za žene. Na nekoliko video snimki objavljenih na internetskim stranicama vide se saudijske vozačice kako voze unatoč službenom upozorenju da će one koje se suprotstave zabrani biti suočene s kaznama.

Subotnji prosvjed treći je takav od 1990. Nakon prosvjeda 1990. brojne žene su bile uhićene ili su ostale bez posla. Oko 17.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom traže da se ženama dopusti vožnja automobila ili ponudi neko objašnjenje zašto bi zabrana i dalje trebala ostati na snazi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter