Saudijske vlasti izvršile nova uhićenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saudijske vlasti izvršile su nova uhićenja i zamrznule još bankovnih računa u širenju protukorupcijske operacije koja je pogodila političku i poslovnu elitu u zemlji, rekli su u srijedu izvori upoznati sa situacijom.

Otkako je počela operacija u subotu, deseci članova kraljevske obitelji, dužnosnici i biznismeni pritvoreni su i suočeni s optužbama za pranje novca, podmićivanje, iznude i zloporabu položaja.

Međutim, izvori su rekli u srijedu da je uhićen niz drugih pojedinaca u proširenju operacije, koja se smatra inicijativom moćnog prijestolonasljednika princa Mohameda bin Salmana.

Broj zamrznutih bankovnih računa porastao je od utorka, kada je bio 1200, na više od 1700 i dalje raste, rekli su izvori u bankama.

Među nedavno pritvorenima su pojedinci povezani s obitelji pokojnog princa i ministra obrane Sultana bin Abdulaziza koji je umro 2011., kažu izvori.

Ostali su izgleda niži menadžeri i dužnosnici, rekao je jedna od izvora.

Mnogi Saudijci pozdravili su ovu čistku kao napad na bogate koji su krali iz državnih fondova, a američki predsjednik Donald Trump je rekao da su uhićeni "godinama 'muzli' svoju zemlju".

Među poslovnim ljudima pritvorenima u istrazi su milijarder princ Alvalid bin Talal, predsjedavajući investicijske tvrtke Kingdom Holding, zatim Naser bin Akil al-Tajar - osnivač Al Tayyar Travela i Amr al-Dabag, predsjedavajući Red Sea Internationala.

Dionice sve tri tvrtke, koje su izdale priopćenja u kojima se navodi da će nastaviti normalno djelovati, pale su između 9 i 10 posto u utorak, a njihov pad nastavljen je u srijedu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter