Saudijska Arabija: Pogubljeno 7 osuđenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasti Saudijske Arabije u srijedu su pogubile sedmoricu muškaraca osuđenih za oružanu pljačku, unatoč pozivima skupina za ljudska prava da se njihovi životi poštede, rekao je za France presse u telefonskom razgovoru očevidac koji je želio ostati anoniman.

Pogubljenje je izvršeno "nedavno na javnom trgu u gradu Abhi", rekao je očevidac, dodavši kako osuđenicima nije odsječena glava u skladu sa šerijatskim zakonima već im je pucano u glavu. Vijest o pogubljenju slijedila je nedugo nakon što je Amnesty International ponovno pozvao saudijske vlasti da odustanu od njih. Amnesty je pogubljenja nazvao "čistom brutalnošću".

Sedmoricu osuđenih optužnica je teretila za organizirani kriminal, oružanu pljačku i provalu u više draguljarnica tijekom 2005., a smrtna kazna im je dosuđena 2009. Međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava u više su navrata ukazivale na to da su osuđenici (danas u dobi od 20 do 24 godine) u vrijeme pljačke bili maloljetni prijestupnici.

"Ovo je krvav dan. Dan kada vlada odlučuje pogubiti sedam ljudi nakon što je 'priznanja' od njih izvukla mučenjima, izvela ih pred sud na kojemu nisu imali vlastite odvjetnike niti mogućnost ulaganja žalbe", stoji u priopćenju Amnestyja koje je potpisao direktor Philip Luther. On je kazao kako se prijetilo i članovima njihovih obitelji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter