Saudijska Arabija odbila mjesto u Vijeću sigurnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saudijska Arabija odbila je u petak zauzeti mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti, obrazloživši to "dvostrukim standardima" koje tom tijelu onemogućuju da prekida sukobe i ratove.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da "metode i mehanizmi rada te dvostruki standardi onemogućavaju Vijeću sigurnosti da se pravilno ispunjava svoju odgovornost prema svjetskom miru", prenosi državna novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija stoga poručuje da nema drugu opciju nego odbiti svoje mjesto dok se Vijeće sigurnosti ne reformira. U priopćenju se ne navodi na kakve se reforme misli.

Opća skupština UN-a izabrala je u četvrtak Saudijsku Arabiju, zajedno s Čadom, Nigerijom, Litvom i Čileom, za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti s dvogodišnjim mandatom. Saudijska Arabija je kao predstavnica Azije 1. siječnja u VS-u trebala zamijeniti Pakistan.

Američka saveznica Saudijska Arabija nije zadovoljna ni neuspjehom međunarodne zajednice da pruži pomoć sirijskim ustanicima u svrgavanju Bašara al-Asada niti odnosom prema izraelskoj okupaciji palestinskih područja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter