Sau i Marot: Unija za Zajednicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Silvano Sau i Orietta Marot, kandidati za izbore na vodece funkcije u Talijanskoj uniji predstavili su se u subotu u pulskom Circolu Zajednice Talijana. Sau je kandidat za predsjednika Talijanske unije, dok je Marot kandidatkinja za predsjednicu izvršnog vijeca Talijanske unije - funkcije koje sada obnašaju Furio Radin, odnosno Maurizio Tremul koji su se takoder kandidirali za nadolazece izbore koji ce se održati u nedjelju 13. lipnja.

Sau je predstavljanje zapoceo odgovorivši na pitanje zašto se kandidirao.

- Izašao sam iz Talijanske unije prije 15 godina jer sam se tada zalagao za demokratizaciju i za decentralizaciju Unije, a onda su me pokušali optužiti da želim uništiti Uniju. Smiješno mi je vidjeti da je sadašnji program Radina i Tremula jednak onom za koji sam se ja zalagao još tada. Procitali su program koji nudimo Marot i ja i prepisali ga, no to dokazuje da sada priznaju da nisu djelovali demokratski te da se nisu nikada zalagali za decentralizaciju, kazao je Sau.

Ukratko je objasnio i njihov program koji je sadržan u te dvije rijeci. "Nedopustivo je stanje u kojem se sada nalazi Unija. To je slon na cijem je celu jedna osoba o cijoj volji ovisi više od 30 tisuca ljudi. Naš je program jednostavan: Unija za Zajednicu. Zajednice su baza u kojoj treba poceti dijalog i sinteza koja mora doci do skupštine i koja izvršnom vijecu daje zadacu da sprovede projekte važne za Zajednicu", zakljucio je.

Marot je napomenula da se odlucila kandidirati jer je osjetila potrebu i odgovornost da nešto ucini. "Radim u Talijanskoj uniji 23 godine i ne želim više biti dio ove ekipe koja ne dijeli moj pogled na stanje stvari. Tremul je poceo raditi europske projekte, a Radina nije nikada bilo jer ga ne zanima biti predsjednik.

Imamo sredstva kojima možemo pomoci svim Zajednicama Talijana kojima je financijska pomoc potrebna, a od šest milijuna eura koje Italija na godinu namijeni Uniji pola ostaje u njihovom Ministarstvu vanjskih poslova. To se dogada jer im nitko ne nudi projekte koji su prijeko potrebni za opstanak naših Zajednica, a takvo je stanje jednostavno nedopustivo jer ovako necemo imati buducnost", zakljucila je Marot.


Podijeli: Facebook Twiter