Satelitski nadzor pritvorenika samo iznimno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milan Španovic, prema informacijama iz Velike Britanije, dovršetak ekstradicijskog postupka cekao je ukrašen posebnim komadom «nakita», elektronickom ogrlicom ciji se signal mogao pratiti putem satelitskog nadzora.

Takav komad opreme i taj nacin osiguranja u svijetu nije nepoznat, ali su se u Hrvatskoj spominjali samo kroz medije i neke nacrte buducih zakona. Ponajviše su se ogrlice spominjale u vrijeme uhicenja Ante Gotovine. Njegov je pravni tim tražio puštanje iz pritvora, a kao jedno od sredstava osiguranja spominjane su i ogrlice. No, Haaški tribunal nije pristao na takvu soluciju, što i ne treba cuditi. Gotovina je imao duže razdoblje bjegunstva, a gotovo nijedan svjetski sud nakon toga takvu osobu ne bi pustio iz pritvora, kakve god mjere osiguranja bile.

Sve da je puštanje Gotovine ikada i bila ozbiljna opcija, na kraju bi bila teško provediva, jer hrvatski penalni sustav za sada još nema takve mogucnosti elektronskog nadzora. A razlog za takvo što je jednostavan - financije. Iako sama ogrlica nije skup komad opreme, provedba ovakvog projekta zahtijevala bi velika ulaganja u satelitsku tehniku nadzora, kao i u ljudstvo i opremu u centru odakle bi se nadzirali putovi «elektronickih» pritvorenika. Treba napomenuti i razvijanje posebnih komunikacija, da bi nadzornici pritvorenika odmah po njihovom odlasku iz podrucja gdje im je dozvoljen boravak mogli dojavljivati policiji. I prije vremena recesije i gospodarske krize Hrvatska nije bila pretjerano sposobna za postavljanje tako sofisticiranog sustava, a danas to može biti tek bajka ostvariva u neka bolja vremena.

 

 

Slike:Array ( [0] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL355926.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Hrvatska nema mogucnosti za elektronski nadzor

) [1] => Array ( [name] => Array ( [0] => [1] => ) [pos] => 1 [caption] =>

 

 

) ) \n

Ostali tekst:

 


Podijeli: Facebook Twiter