Satelit pao, utvrduje se lokacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživacki americki satelit (UARS) pao je za Zemlju u subotu izmedu 5.23 i 7.09 sati, izvijestila je NASA, ali nije navela tocna mjesta pada. Navodi i da još nema nikakve informacije da je netko ozlijeden ili da je oštecena imovina.

Satelit je u atmosferu ušao na podrucju iznad Tihog oceana, nakon cega je prešao iznad Kanade i Afrike, te podrucja Atlantskog i Indijskog oceana. Na NASA-inim stranicama to su jedine službene informacije, a obracanje javnosti najavljeno je za kasne sate po našem vremenu.

NASA je ranije izvijestila da se komadi satelita ne diraju, da se osobe njima mogu ozlijediti, te da u slucaju njihova pronalaska obavijeste lokalne vlasti. Dijelovi satelita vlasništvo su americke vlade.

Neki mediji izvijestili su da su krhotine satelita teškog skoro sedam tona pale na podrucje Kanade, a da su se na društvenoj mreži Twitter pojavile informacije da su pale na Okotoks, gradic južno od Calgaryja na zapadu Kanade.

Veci dio satelita velicine autobusa izgorio je prilikom ulaska u atmosferu, a procijenjeno je da je 26 dijelova palo na zemlju. Prema NASA-inim proracunima, vjerojatnost da ce satelit nekoga pogoditi bila je 1:3200.

Satelit vrijedan 750 milijuna dolara u svemir je lansiran 1991. godine, a iskljucen je 2005. Zadaca mu je bila mjerenje koncentracije ozona i drugih kemijskih spojeva u ozonskom omotacu, brzine vjetra, temperaturu u stratosferi te energiju koju Zemlja prima od Sunca.

Iako velik i težak, UARS djeluje maleno u usporedbi sa 75 tona teškom NASA-inom svemirskom postajom Skylab, koja je 1979. godine doživjela slicnu sudbinu - srušila se u Indijski ocean i australsku pustinju.

135 tona težak Mir, posljednja ruska svemirska postaja, u atmosferu se vratio 2001. godine. No, njegova je putanja bila kontrolirana tako da se bez problema "spustio" u Tihi ocean. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter