Satelit pada na Zemlju, ne zna se kamo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Divovski satelit kojem su otkazale funkcije težak 5,7 tona brzinom od 8 kilometara u sekundi juri prema Zemlji. U naš bi planet trebao udariti od cetvrtka do subote, najvjerojatnije u petak, predvidaju strucnjaci za svemirski otpad. Gdje ce tocno pasti, još nije poznato.

NASA ocekuje da ce najmanje 26 velikih komada satelita preživjeti visoke temperature pri ulasku u atmosferu i stici do površine Zemlje. Dijelovi od titana i spremnici goriva mogli bi biti medu tim krhotinama, no satelit UARS ne nosi toksicna goriva.

Krhotine bi mogle pasti bilo gdje izmedu 57. stupnja sjeverne geografske širine i 57. stupnja južne geografske širine. U tom se prostoru nalazi najveci dio naseljenih podrucja na planetu.

Strucnjaci kažu da ce precizniju prognozu o mjestu pada dijelova satelita moci dati u najboljem slucaju 4-6 sati prije ulaska u zemljinu atmosferu. Trenutno, jedino mjesto za koje su 100 posto sigurni da nije ugroženo jest Antarktika.

Ipak, dobra je vijest da satelit ima velike šanse pasti u ocean jer je 75 posto površine Zemlje prekriveno vodom. NASA-ini dužnosnici napominju da niko nikada nije ozlijeden od svemirskog smeca, ali, isticu, u ovakvim situacijama uvijek postoji zabrinutost.

Strucnjaci su izracunali da je vjerojatnost od 1 prema 3.200 da krhotine satelita pogode nekog od 7 milijardi stanovnika Zemlje.

NASA i Operativni centar za svemirske operacije Strateškog zapovjedništva SAD-a u zrakoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji pozorno prate pad satelita i redovito izvještavaju javnost o novostima.

Disfunkcionalni satelit za istraživanje gornje atmosfere - UARS, lansiran je 1991., a iskljucen 2005. nakon završetka misije.

Satelit, vrijedan 750 milijuna dolara, na svojoj je misiji mjerio koncentracije ozona i drugih kemijskih spojeva koji se nalaze u Zemljinu ozonskom omotacu da bi se bolje razumjelo kako gornja atmosfera utjece na naš planet.

Bilježio je i brzinu vjetra, temperature u stratosferi te energiju koju Zemlja prima od Sunca.


Podijeli: Facebook Twiter