Sat povijesti u Rašporu


Uz spomen obilježje Prve oblasne konferencije Antifašističke fronte žena za Istru u selu Rašporu na Ćićariji, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Istre, Forum mladih SDP-a Istre, te predstavnice SDFŽ SDP-a Primorsko-goranske županije, satom povjesti pod nazivom "One su se borile, hodile, nosile...", obilježili su 71.godišnjicu održavanja Prve oblasne konferencije AFŽ-a za Istru, održane u šumi Gozdec, iznad Rašpora.

- Povijesna događanja najvećeg okupljanja žena u vrijeme NOR-a, njihovo organiziranje i ravnopravno sudjelovanje, temelj su današnje ravnopravnosti žena u društvu, ali i nezamjenjivo podsjećanje važnosti borbe protiv fašizma koji u novije vrijeme uzima zamah, istaknula je predsjednica SDFŽ SDP-a Istre Vlasta Šimek.

Predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman podsjetio je na značaj povjesnih događaja u Rašporu. Satu povijesti prisustvovale su i predsjednica Glavnog odbora SDFŽ-a SDP-a Hrvatske Gordana Saršon te predsjednica SDFŽ SDP-a Primorsko-goranske županije Sanja Tamarut.

Prva oblasna konferencija AFŽ-a za Istru održana je 22. i 23. lipnja 1944. godine u šumi Gozdac kod Rašpora na Krasu. Bila je najmasovnija borbena smotra koja je za vrijeme narodnooslobodilačkog rata održana u Istri i u cijeloj Hrvatskoj. Na njoj je sudjelovalo oko 1.500 delegatkinja i još toliko predstavnika oblasnih, okružnih i kotarskih narodnooslobodilačkih organizacija, vojske i naroda Krasa. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter