Sat povijesti, kros i grah

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga antifašistickih boraca i antifašista grada Pule ove je godine pripremila bogat program u povodu obilježavanja Dana spomena grada Pule, koji su u cetvrtak u Komunalnoj palaci predstavili Zdravko Macura i Jakov Rojnic iz UAB-a te Igor Jovanovic, profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh.

Kako je rekao Macura, ovaj dvodnevni program zapocet ce u subotu u 9.30 sati Satom povijesti, pod mentorstvom profesora Jovanovica, u maloj dvorani škole Veli Vrh. Tema ce biti stradanja Istrana u antifašistickoj borbi i koncentracijskim logorima fašisticke Italije i nacisticke Njemacke prije i tijekom Drugog svjetskog rata.

Od 10.30 do 11.30 na rasporedu je sportsko-rekreativni program u sklopu kojeg ce clanovi Kluba 50+ propješaciti partizanskom stazom Velog Vrha, nakon cega ce se družiti u prostoru mjesnog odbora.

U nedjelju od 9.30 do 13 sati nastavlja se sportski program, ovoga puta u Šijanskoj šumi, u sklopu kojeg ce se 450 clanova sportskih društava pulskih škola okušati u krosu. U 11 sati na redu je središnja manifestacija programa, okupljanje gradana na prostoru ispred bine na livadi kod spomenika na Velom Vrhu.

U svecanom programu delegacije Grada i UAB-a, uz prigodne govore, bit ce položeni vijenci te ce se minutom šutnje odati pocast svim poginulim i ubijenim pulskim rodoljubima. Slijedi prigodan kulturno-umjetnicki program u kojem ce nastupiti Puhacki orkestar grada Pule, pjevacki zbor Gimnasyum pulske Gimnazije, recitatori te folklorna skupina KUD-a Uljanik. Oko 13 sati za sve je okupljene predviden domjenak - podjela porcija vojnickoga graha i caša vina.

Gradonacelnik Boris Miletic zakljucio je da s udrugom antifašista imaju iznimno kvalitetnu suradnju, a vrijednosti antifašizma, na kojima su utemeljene Europa i Hrvatska, i dalje ce se brižno njegovati. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter