Sat povijesti iz electro popa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije to bila vecer u kojoj se nostalgija mogla rezati nožem, kako se možda ocekivalo, ali od koncerta The Human League u zagrebackoj Tvornici najviše su ipak profitirali bejbisiteri. Dugo nije bilo vidjeti na nekom koncertu u ovom dragom zagrebackom okupljalištu tako visok prosjek godina posjetitelja. No koliko god sve to mirisalo na prošlost i nekadašnju slavu benda koji se opravdano smatra jednim od rodonacelnika electro popa, bilo je tamo i lekcija koje ni mnogo mladim i suvremenijim bendovima ne bi bilo naodmet poslušati.

Iako nove pjesme s albuma "Credo" ne govore o buducnosti popa na onaj nacin na koji su to govorile pjesme s primjerice albuma "Dare", one stare su gotovo pa katekizam za electro pop. Ali znaju to i clanovi benda pa s novim stvarima ne forsiraju - tek cetiri pjesme u set listi pokazuju da je novi album zapravo samo izlika za još jednu turneju.

I kukovi, i nožice

Koncert su ipak otvorili novim singlom "Never Let Me Go". Zagrijavanje za publiku nenaviklu na koncerte i bend koji je vec daleke 2007. navršio 30 godina potrajalo je gotovo do pola koncerta, no "Heart Like a Wheel" i "Lebanon" uspjeli su i do toga pomaknuti koji kuk i nožicu u krcatoj Tvornici. Zanimljivo je da je publika odlicno reagirala i na novi singl "Egomaniac", ali "Human", "Love Action" ili megahit "Don"t You Want Me" potpuno su je raspametili.

Bend inace zvuci sasvim dobro, Oakey tu i tamo malo zaškripi na visokim dionicama, a Joanne Catherall i Susan Ann Sulley nemaju onu energiju koju su mogle imati kad su kao klinke od jedva 18 godina pocele nastupati s bendom, ali sve to na sceni popunjava odlican klavijaturisticki dvojac pracen elektricnim bubnjem i matricom iz koje dolazi tek nešto efekata.

Jedni hvale, drugi frkcu


Ocekivani ponovni izlazak na stage nakon što je publika ipak shvatila da ce koncert jednom završiti donio je "Being Boiled", kao jednu od prvih electro pop pjesama uopce, i nezaobilaznu "Together In Electric Dreams", napravljenu posebno za poznatu dramsku SF komediju "Electric Dreams".

Ne može se reci da su The Human League zapalili Zagreb - dan ranije je u Tvornici na Gustafima bilo možda i duplo više ljudi, ali to ipak više govori o Zagrebu nego o bendu na koji su mnogi pravovjerni rokeri oduvijek frktali nosovima, ali za koji je i sam bog rocka David Bowie daleke 1978. rekao da utjelovljuje buducnost popa. (Davor MANDIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter