Sasvim neobične Crvenkapice, albumi, Veli Jože…

Stefano Bordiglioni ostvario je izvrsnu interakciju s djecom
Stefano Bordiglioni ostvario je izvrsnu interakciju s djecom

Zanimljivi i vrlo raznoliki programi održavaju se u pulskom Circolu na 10. Festivalu dječje knjige Monte Librić.

Autor Stefano Bordiglioni predstavio je svoje novo djelo "Putovanje kroz priče iz Italije", odnosno u originalu "Viaggio tra le storie d'Italia". Animirajući na izvanredan način učenike iz pulske i rovinjske talijanske škole, ovaj je autor pokazao nevjerojatan didaktički pristup oduševivši sve nazočne.        Djeca su, zahvaljujući njemu, uživala u improviziranom pjevanju i recitiranju, igrajući se pri tome asocijacijama, uz kombiniranje riječi, stihova, rima…

Jedinstvene priče

U ovoj knjizi donosi različite i jedinstvene priče iz Italije, gdje je naglasak stavljen prije svega na putovanja, ali ne na ona kroz prostor, već na ona kroz vrijeme.

Bordiglioni je napisao dvjestotinjak knjiga, neke su, istina, malenog formata, ali ima tu i pravih romana. Navodio je poneke legende vezane uz određene geografske lokacije, a potom i pričao priče o Crvenkapici. U jednoj je inačici Crvenkapica bila toliko smrdljiva da je vuk pobjegao iz šume, kao i ostale životinje, a lovac je uzeo tortu koju je nosila baki jer je bio jako prehlađen i nos mu je bio skroz začepljen, a u jednoj je Crvenkapica jurila brže od Ferrarija, tako da je lovac dobio migrenu od te jurnjave. Potom se prisjetio i kada je prije tridesetak godina jednom razredu predavao samo glazbeni, samo jedan sat tjedno i cijelo vrijeme koristili su istu kajdanku, a učenici su stalno zaboravljali da je trebaju ponijeti, pa kada bi im rekao izvadite bilježnicu, svi bi upitali naglas "a koju?". To mu je bila inspiracija za priču o smotanoj Crvenkapici.

Posebno je zanimljiva i vesela bila igra asocijacijama imena i rimama, a nastale su i urnebesne pjesme, od one o Valentini Rossi koja je jahala kokoš do drugih.

"Album Tomica" je pak djelo Silvije Šesto i Davora Schunka, a u biti riječ je o strip-albumu koji je nastao pretvaranjem nekolicine priča iz poznate knjige Silvije Šesto "Bum Tomica" u kratke, duhovite i jezgrovite stripovske epizode, koje dakako uvijek donose poruku.

Djeci se to predstavljanje, gdje je autor sjedio s njima u publici, bilo vrlo zanimljivo, jer je bilo interaktivno, a tu su sudjelovale i Lutkice, odnosno jedan par Lutkica, koje su od ove godine novi protagonisti Librića.

"Veli Jože" naziv je literarno-scenske radionice. Naime Predškolska ustanova Rin Tin Tin u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile i njegovim studijima za učitelje i odgojitelje te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula prilagodili su za djecu predškolske dobi Nazorovu poznatu priču "Veli Jože". Upravo temeljem tog adaptiranog teksta glumci Teatra Naranča scenski su prikazali djeci ovo djelo. Najprije im je Tamara Brussich ravnateljica Rin Tin Tina čitala tu priču, pa su Katja Rabar, Luka Juričić i Majkl Mikolić iz Naranče približili to ostvarenje najmlađima - učenicima umaške talijanske osnovne škole i porečkog talijanskog vrtića.

Maca Papučarica

Do kraja tjedna radnim danima se na drugom katu Circola održavaju Lutkarske priče, čiji su voditelji studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile. Jučer su prvašići iz OŠ Veruda obrađivali "Macu Papučaricu", a cilj ove radionice je djeci kroz igru i lutke približiti čitanje te ih poticati na kreativnost i razvijati njihovu maštu. Voditeljice su bile studentice Katja Božac, Vlatka Crnojević, Dijana Filipović, Ines Hercigonja, Marija Itrić i Iva Stojić.

Studenti Umjetničke akademije u Osijeku i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod mentorstvom Nenada Pavlovića, Hrvoja Seršića i Breze Žižović djeci su predstavili svijet kazališnih sjena.

Male pričopričalice projekt je Osnovne škole Veruda, odnosno međunarodni Erasmus projekt gdje sudjeluju, osim ove pulske škole, i škole iz Švedske i Španjolske, a traje 25 mjeseci.

Kako je rekla profesorica engleskog u toj školi Tea Šiško, "cilj je razviti i osnažiti čitalačke kompetencije kod učenika, ali i poticati poduzetnički duh kod njih". O važnosti ovoga projekta govorila je i školska pedagoginja Jasminka Brkljača te učenice Emi Baćac i Dora Peruško, a svi uradci nastali u sastavu ovoga projekta bit će predstavljeni na školskom sajmu knjiga u OŠ Veruda 25. svibnja. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter