Sastojci za savršen ten

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne trošite novac na skupe kreme jer sve možete napraviti sami. Naime, istraživanja su pokazala da se neki sastojci uistinu efikasno bore protiv razlicitih kožnih problema. Stoga, prilikom kupovine nove kreme za lice obratite pažnju sadrži li neke od ovih sastojaka i pripazite na svoju prehranu.

Cink
Cink je mineral koji je apsolutno nužan za zdravlje kože i kose. Ovo je jedan od onih minerala koji djeluju na vašu kožu iznutra i pomaže u njenoj regeneraciji, cime joj daje mladenacki izgled. Najviše cinka unosi se u organizam hranom bogatom bjelancevinama (meso, riba, mahunarke, mlijeko i mlijecni proizvodi). Ako smatrate da ne unosite dovoljno ovog minerala, tu su odredeni dodaci prehrani koji mogu nadoknaditi nedostatak cinka.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina)
Vašoj koži potrebni su svi vitamini i minerali da bi bila zdrava i sjajna, ali na neke treba posebno obratiti pažnju. Vitamin B5 zaslužan je za elasticnost kože. Pomaže pri obnovi vezivnog tkiva, cime sprjecava pojavu sitnih bora i starackih pjega. Vece kolicine vitamina B5 nalaze se u žumanjku, životinjskoj jetri, kvascu, gljivama, pšenici...

Neven
Ako imate problema s kožom koja cesto svrbi, spas za vas mogu biti kreme na bazi nevena. Cvijet nevena ima protuupalno djelovanje, a uz to omekšava kožu i pomaže joj da se oporavi prirodnim putem.

Vitamin C
Kada su ljepota i zdravlje kože u pitanju, nikako se ne smije zaboraviti vitamin C. Vitamin C stimulira proizvodnju kolagena i potice cirkulaciju te vašu kožu cini cvršcom, mekšom i sjajnijom. Naci cete ga u svježem vocu i povrcu, osobito u agrumima i bobicastom vocu, kao i u raznim dodacima prehrani.


Podijeli: Facebook Twiter