Sastojak nafte izaziva srcane deformacije kod beba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bebe koje su prije rodenja bile izložene etilbenzenu, toksicnom sastojku sirove nafte, izloženije su prirodenim srcanim deformacijama, pokazalo je americko istraživanje predstavljeno javnosti ovoga vikenda.

Jedan drugi kemijski proizvod koji se koristi kao industrijsko otapalo, trikloretilen, takoder povecava opasnosti od srcanih tegoba, prema istraživanju predstavljenom na godišnjem susretu Akademskog društva americke pedijatrije u Denveru.

Prirodene srcane deformacije cesti su uzrocnik smrti tijekom djetinjstva i kronicnih zdravstvenih tegoba", naglašava Gail McCarver, voditeljica tog istraživanja i profesorica pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Wisconsinu, zbog cega je važno identificirati cimbenike rizika tih deformacija.

Znanstvenici su usporedili stolice 135 beba koje imaju deformacije i stolice 432 druge novorodencadi. Kod 82 posto djece utvrdeno je da su bila izložena najmanje jednom od 17 mjerenih otapala.

Prema istraživanju medu bijelim bebama koje su bile izložene etilbenezenu prije rodenja, opasnost od prirodenih srcanih deformacija je cetiri puta veca od uobicajene.

Opasnost deformacija kod prenatalne izloženosti trikloretilenu kod crne je novorodencadi osam puta, a kod bijele dva puta veca.

"To je prvo istraživanje koje pokazuje da je izloženost etilbenzenu, sastojku sirove nafte, povezano s prirodenim srcanim deformacijama, naglašava McCarver i dodaje da tu vezu trebaju potvrditi druga istraživanja.

Etilbenzen se nalazi i u ispušnim plinovima vozila, parama koje ispuštaju pumpe za izvlacenje nafte i u dimu cigareta.


Podijeli: Facebook Twiter