Sastanak NATO-a i Rusije potvrdio "duboka neslaganja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi sastanak Vijeća NATO-Rusija nakon dvije godine potvrdio je duboke podjele Istok-Zapad oko ukrajinske krize i budućnosti europske sigurnosti, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Bio je to ozbiljan i dobar sastanak, ne zato što se slažemo, jer postoje duboka neslaganja, nego zato što smo imali prigodu razmijeniti mišljenja i čuti što misli i jedna i druga strana", izjavio je Stoltenberg u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija, koje se u srijedu sastalo na veleposlaničkoj razini.

Stoltenberg je rekao da je na sastanku potvrđeno da nema suglasja oko interpretacije događaja u Ukrajini, posebice oko ruskog tumačenja da se u Ukrajini vodi građanski rat.

"Mi smo potvrdili na sastanku da se ne slažemo oko činjenica, oko interpretacije i odgovornosti u i oko Ukrajine. Mnogi saveznici se ne slažu kada Rusija sukob u Ukrajini prikazuje kao građanski rat. Riječ je ruskoj destabilizaciji istočne Ukrajine jer Rusija pruža potporu vojnu, financijsku i logističku, tamošnjim ruskim separatistima", rekao je.

"NATO čvrsto podupire ukrajinsku suverenost i teritorijalni integritet, ne pristaje na aneksiju Krima. Naglasimo smo da je duboko uznemirujuće sve češće kršenje prekida vatre u istočnoj Ukrajini", rekao je.

Glavne teme sastanka veleposlanika 28 članica NATO-a i veleposlanika Rusije su bile stanje u Ukrajini te ocjene sigurnosne situacije u Afganistanu.

Čelnici zemalja članica NATO-a su na summitu u rujnu 2014. osudili rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i zatražili od nje da poštuje međunarodno pravo i svoje međunarodne obveze, da prestane s okupacijom Krima i da se suzdrži od agresivnog djelovanja prema Ukrajini.

"Slažemo se da je u obostranom interesu da ostavimo otvorenim politički dijalog, posebice u vrijeme napetosti kakvu sada imamo, ali to znači da se vraćamo u uobičajene odnose", rekao je Stoltenberg nakon sastanka u srijedu.

Stoltenberg je dodao da nije dogovoren novi sastanak Vijeća NATO-Rusija, ali je istaknuo važnost da se sačuva komunikacijski kanal.

Vijeće NATO-Rusija uspostavljeno je 2002. i ono služi kao forum za konzultacije o sigurnosnim pitanjima i praktičnoj suradnji o cijelom nizu pitanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter