Sastanak Nacionalnog vijeća Mosta i saborskih zastupnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U središnjici Mosta u subotu iza podneva počeo je sastanak Nacionalnog vijeća i njihovih saborskih zastupnika koji bi trebali razmotriti aktualnu situaciju i zauzeti stajališta nakon dovršenih pregovora s HDZ-ovim i SDP-ovim koalicijama o paketu reformi kojima Most uvjetuje podršku novoj vladi, a izjave su najavljene iza 18 sati.

Iako sudionici sastanka uoči njegova početka nisu željeli davati izjave, a mogao se čuti tek pokoj kratki komentar o tome da će se danas "razgovarati" te da se "i dalje radi", Irena Petrijevčanin Vuksanović je, vidno revoltirana, upitala koliko je normalno da neke stvari koje se tiču ključnih pitanja, doznaje iz novina.

- Ja nisam ni protiv reformi niti sam disident iz Mosta, ja sam samo za to da se uspostave jasna pravila i demokratični postupci. Od prvog trenutka uporno inzistiram da se na stol stave ključna pitanja; s druge strane dobivam odgovor da nije tajming za te stvari, a onda te iste stvari saznajem iz medija, pa se pitam je li to normalno, dodala je.

Irena Petrijevčanin Vuksanović članica je stranke Hrid kojoj je na čelu iz Mosta nedavno isključen Drago Prgomet, a na parlamentarnim je izborima u Sabor ušla na njegovoj listi u okviru Mosta nezavisnih lista.  

Na pitanje hoće li danas Nacionalno vijeće glasovati o tome kojoj će se koaliciji Most prikloniti, Miro Bulj je rekao da "Most odlučuje o sudbini Hrvatske, a HDZ i SDP neka odlučuju o sebi".

Sastanak je zatvoren za javnost, a trebao bi trajati do 18 sati za kada su najavljene izjave za novinare.

Most je tijekom protekla dva tjedna i lijevoj SDP-ovoj i desnoj HDZ-ovoj koaliciji predstavio svoje prijedloge reformi na području pravosuđa, financija, lokalne uprave i samouprave, izbornog sustava, energetike i drugima.

Do ponedjeljka, 30. studenoga, očekuju da im iz te dvije koalicije stignu pismena očitovanja o njihovim reformskim prijedlozima. U Mostu i dalje smatraju da je zajednička reformska vlada sa SDP-om i HDZ-om moguća.

Čelnik SDP-a Zoran Milanović, međutim,  jučer je takvu mogućnost otklonio zbog, kako je kazao, prevelikih razlika, dok je čelniku Mosta Boži Petrovu javno ponudio da bude predsjednik Hrvatskog sabora. Petrov je odmah reagirao ocijenivši da je Milanovićeva ponuda promašena te da su Mostu najvažnije reforme, a ne ponude za pozicije.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je najavila da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca, a nakon provedenih konzultacija sa čelnicima stranaka potvrdila je da nitko nema većinu za sastavljanje vlade te je drugi krug konzultacija o davanju mandata zakazala za 7. prosinca.

O svemu što se događalo proteklih dana Nacionalno vijeće i izabrani saborski zastupnici Mosta trebali bi zauzeti stajališta na današnjoj sjednici. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter