Saša, Tedi i Anja - najčitatelji

Anja Šipek, Tedi Kalac i Saša Krajnović (D. ŠTIFANIĆ)
Anja Šipek, Tedi Kalac i Saša Krajnović (D. ŠTIFANIĆ)

Već tradicionalno, na Međunarodni dan pismenosti, na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice proglašeni su ljetni najčitatelji u tri kategorije - od prvog do četvrtog osnovne, od petog do osmog osnovne, te srednjoškolci.

Članarina na dar

Najčitateljica u kategoriji od prvog do četvrtog razreda je Saša Krajnović, koja je tijekom ljeta pročitala čak 76 knjiga, najbolji u kategoriji učenika od petog do osmog razreda je Tedi Kalac s 25 pročitanih knjiga, a u kategoriji srednjoškolaca, najbolja je Anja Šipek, koja je pročitala 40 knjiga.

Njima su, uz riječi pohvale, te podsjećajući na važnost čitanja i lijepe riječi, djelatnice Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Antonela Božac Ristić i Nadia Crkvenac uručile poklon - jednogodišnju besplatnu članarinu za Gradsku knjižnicu.

- Čitam svaki dan, otprilike jednu knjigu dnevno, nekada i više. Ove sam godine čitala uglavnom romane, rjeđe enciklopedije. Čitala sam i jednu knjigu o vampirima, volim i naslove prema kojima su snimljeni filmovi, a bajke čitam trogodišnjem bratu. Knjige posuđujem u Knjižnici Veruda, a premda sam pročitala gotovo sve za svoj uzrast, uvijek nađem nešto zanimljivo. Danas sam krenula u peti razred i namjeravam nastaviti čitati jer jednostavno to volim, veli Saša Krajnović.

Churchillove knjige

Anja Šipek pohađa drugi razred srednje Ekonomske škole i veli da je počela intenzivno čitati od trećeg razreda osnovne. "Zavoljela sam knjige nakon što sam za rođendan dobila 'Harryja Pottera', a volim SF knjige, kao i naslove prema kojima su snimljene knjige, te volim uspoređivati knjigu s ekranizacijom. Omiljeni školski predmeti su mi hrvatski i engleski", kazala je.

Tedi Kalac jučer je krenuo u prvi srednje, smjer HTT. Ovaj samozatajni mladić obožava čitati te tijekom ljeta pročitao je, između ostalog, i "Zločin i kaznu" te "Anu Karenjinu" , a čita i Churchillove knjige.

- Volim razne žanrove, već sam prije dvije godine u svojoj kategoriji bio najčitatelj, no čitam jer to volim, ne razmišljam o rezultatu. Knjige posuđujem u knjižnici Veruda, kazao je Tedi.

Iduće godine Saša Krajnović natjecat će se u kategoriji učenika viših razreda osnovne škole, a Tedi Kalac i Anja Šipek u onoj srednjoškolaca. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter