Saša Perković prva žrtva "lex Perković"?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipović često je govorio o problemu sa zakonom o europskom uhidbenom nalogu, pa je tako i jučer izjavio da će spor biti izglađen jer će Sabor izmijeniti spornu odredbu.

Ipak, u ponedjeljak su na HTV-u pitali Josipovića zašto je malo govorio o tom problemu, a on je odgovorio da je možda bio suzdržaniji zato što u Uredu predsjednika radi Saša, sin Josipa Perkovića.

"Ali, bez obzira je li Perković stariji kriv ili ne, njegov sin s tim nema veze", kazao je predsjednik dodajući da se, misleći na svojeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, iz Ureda predsjednika ne može utjecati čak i kad bi se to htjelo. Međutim, kako se objektivno stišće obruč oko Josipa Perkovića, premijer je rekao da će ga se sigurno procesuirati ili u Hrvatskoj ili Njemačkoj, sve je nezgodnija činjenica da je sin bivšeg dužnosnika Službe državne dužnosti blizak suradnik predsjednika Republike. O tome se, čini se, sve više raspravlja i u Vladi. Naime, izvor blizak Banskim dvorima ističe da bi najbolje bilo kad bi Josipović razriješio Sašu Perkovića.

"Kad se izmijeni Ustav i ukine zastara, moći će se pokrenuti istraga protiv Josipa Perkovića. Budući da njegov sin kao predsjednikov savjetnik po prirodi stvari raspolaže s brojnim informacijama, Saša Perković mogao bi se naći u sukobu interesa. To bi postao velik problem, pa već sada treba razmišljati o tome da ga se razriješi savjetničke dužnosti", upozorava naš sugovornik na iznimnu osjetljivost pozicije Perkovićevog sina. (D. CIGLENEČKI/NL)

Josipović: Neću mijenjati savjetnika

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da mu "ne pada na pamet" mijenjati savjetnika za sigurnost Sašu Perkovića zbog toga što bi se, po pisanju medija, mogao naći u sukobu interesa ako se pokrene istraga protiv njegova oca Josipa Perkovića.

"Saša Perković ne radi ništa vezano uz predmet o kojem se radi. Taj predmet, ako ga bude i kada ga bude, bit će u rukama pravosuđa. Već sam rekao da nitko ne treba nositi moguće grijehe svojih roditelja, rekao je Josipović novinarima. "Jednom rječju, ne pada mi na pamet mijenjati savjetnika za sigurnost. Isto tako, neobična je politika koja se vodi putem neimenovanih izvora koji uvijek istim novinama diktiraju u pero određena stanovišta. To je sve što imam reći", kazao je Josipović. (H)


Podijeli: Facebook Twiter