Saša Krajinović iz Valamara je najsommelier Istre i Kvarnera

Saša Krajinović iz Valamar Riviere proglašen je za najsommelijera, u društvu s Sandijem Parisom
Saša Krajinović iz Valamar Riviere proglašen je za najsommelijera, u društvu s Sandijem Parisom

Saša Krajinović iz Valamar Riviere proglašen je za najsommelijera Istre i Kvarnera na regionalnom natjecanju održanom preksinoć u Brtonigli, u Zajednici Talijana. On je trijumfirao pred druga dva natjecatelja kada se nadmetao u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama. Pred publikom i glumcima novigradske udruge za promicanje kreativnih aktivnosti Error najbolje je iskazao vještine poput komunikacije s gostom, otvaranja pjenušca, dekantiranje vina, prepoznavanja vina i žestokih pića, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi i slično.

Drugi najbolji proglašen je još jedan Saša, Saša Majstorović iz Jadranke s Malog Lošinja, a treći je Tomislav Sokač iz umaškog Istraturista. Prethodno tome se 12 natjecatelja borilo za nastup u finalu, odnosno oni koji su zadovoljili na izlučnom djelu natjecanja kada ih je bilo 26, a što je održanom 21. ožujka u Novigradu. Lani se za nastup u finalu borilo osam natjecatelja od njih 29 koji su dospjeli do izlučnog djela.

U prostorijama budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva natjecali su se: Bojan Družeta iz Plave Lagune, Vedran Veg iz Arenaturista, Marko Škarica iz Ville Ariston, Almin Imširović iz Maistre, Edi Brčić i Marko Duspara iz Valamar Riviere te Tomislav Mikinac, Darjan Zelić i Iljam Žuklić iz Liburnia Riviera Hotela. Svi oni moći će se natjecati u jesen 2016. na državnom natjecanju izbora najsommelijera Hrvatske.

Prekjučerašnje natjecanje je iskoristio za vježbu Filip Savić iz Maistre koji je lani ponovno proglašen najsommelierom u državi, bio je to i 2013., i koji će od 15. do 20. travnja 2016. predstavljali Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera koje se održava u Argentini. Prošle je godine titulu najboljeg u Istri i na Kvarneru ponio Fabijan Šantić iz Maistre dok su  Denis Peteani iz Plomina i Vedran Veg iz Pule osvojili su drugo i treće mjesto.

Izvršni organizator ovogodišnjeg prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik Hrvatskog sommelier kluba za Istru, a natjecanje je koordinirao Kešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera. Nagrade su najboljima uručili Franko Lukež, predsjednik HSK-a i direktorica općinskog TZ-a Michelle Babić, a program je vidio Sandi Paris.

Organizatori natjecanja su Hrvatski sommelier klub uz potporu Turističke zajednice Općine Brtonigla te brojne partnere: Aminess hotels&campsites, Hotel San Rocco, Zajednica Talijana Brtonigla i vinari s područja Brtonigle. Ujedno, Brtonigli je to bilo peto domaćinstvo na prvenstvu sommeliera Istre i Kvarnera.

Krajinovića karakterizira kontinuirana želja za napredovanjem i usavršavanjem

Najsommelijer Istre i Kvarnera Saša Krajinović je voditelj restorana u Valamar Isabella Island Resortu na otoku Sv. Nikola kraj Poreča. Rođen je u Puli prije 27 godina, a trenutno živi u Baderni. U Valamaru je zaposlen od 2009. godine u različitim objektima i na različitim funkcijama od pomoćnog konobara, sommeliera, voditelja pool bara do trenutne pozicije voditelja restorana. Uz to, Krajinović je i stipendist Valamara te je uspješno diplomirao kao druga generacija na fakultetskom programu Specijalista u odjelu hrane i pića u Opatiji.

Za svog kolegu Sašu Krajinovića, iz Valamara vele, da ga karakterizira vrhunska profesionalnost i kontinuirana želja za napredovanjem i usavršavanjem te mu ovim putem čestitamo na ovom izvanrednom priznanju. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter