Saša Broz na čelu Opere riječkog HNK-a

Saša Broz (Arhiva GI)
Saša Broz (Arhiva GI)

Na prijedlog intendantice Nade Matošević Orešković, Kazališno vijeće je na današnjoj sjednici donijelo odluku o imenovanju Saše Broz ravnateljicom Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Njen mandat počinje teći 15. travnja 2013.

"Izuzetno sam počašćena pozivom intendantice Nade Matošević Orešković i vjerujem da ću kao ravnateljica Opere opravdati u potpunosti njezino povjerenje. Čeka nas velik i odgovoran posao, a za mene osobno to je ostvarenje mog umjetničkog sna. Opera HNK Ivana pl. Zajca je doista snažan i vrlo kvalitetan ansambl. Veselim se radu s tim sjajnim umjetnicima", kazala je Saša Broz tim povodom.

Saša Broz rođena je 19. 10. 1968. godine u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Paralelno pohađala i Školu za klasični balet i ritmiku u Zagrebu. Školovanje za balerinu klasičnog baleta nastavlja u Moskvi na prestižnom Moskovskom akademskom koreografskom učilištu (MAXY). Završava dvogodišnje poslijediplomsko usavršavanje u Moskvi ali  nakon  ozbiljne ozljede stopala prekida karijeru balerine i vraća se u Hrvatsku. Potom upisuje smjer Kazališne režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Po struci diplomirana kazališna redateljica profesionalno se režijom počela baviti već na drugoj godini studija.

Do sada režirala u HNK-u u Zagrebu, DK Gavella, &TD-u, Satiričkom kazalištu Kerempuh, Teatru Žar ptica, Gradskom kazalištu Trešnja u Zagrebu, na Sceni "Gorica" u Velikoj Gorici. U samostalnoj produkciji režirala u zagrebačkom Paromlinu i Maloj sceni. Izvan Hrvatske, rado izdvaja suradnju s Narodnim pozorištem u Tuzli.

Bila je višegodišnji suradnik HRT-a kao redateljica sinhronizacije animiranih filmova i redatelj na posebnim projektima.

Četiri puta režirala je dodjelu Nagrade hrvatskog glumišta.

Režirala je i otvaranje 50. Pula film festivala. U pulskom INK-u dvije je sezone obnašala funkciju ravnateljice, a za vrijeme njenog mandata kazalište je produciralo brojne predstave s najvećim imenima hrvatskog glumišta i dobilo nagrade na talijanskom festivalu u Cividaleu i na festivalu u Tivtu u Crnoj Gori. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter