Šarplaninci napali ljude, stafford opet ubio mačku

Šarplaninci su preskočili zid dvorišta obitelji Cetina u Krležinoj ulici i napali prolaznike (D. ŠTIFANIĆ)
Šarplaninci su preskočili zid dvorišta obitelji Cetina u Krležinoj ulici i napali prolaznike (D. ŠTIFANIĆ)

Zbog držanja životinja bez nadzora pulska je policija ovih dana prekršajno prijavila dvojicu vlasnika pasa, jednog 40-godišnjaka iz Pule te drugog 54-godišnjaka iz Pješčane Uvale. Za ovog potonjeg neslužbeno smo doznali da je riječ o Mirsadu Neslanoviću koji je unatrag 20-ak dana zbog sličnog incidenta njegovog ljubimca već bio na stranicama naših novina. Naime, protekle je subote oko 12.30 sati Neslanovićev stafford drugi put u mjesec i pol dana u Pješčanoj Uvali preskočio ogradu i usmrtio mačku. Mačka je u vlasništvu 31-godišnjaka, također iz Pješčane Uvale.

Telefonom smo kontaktirali s Neslanovićem, no on nas je zamolio da ga ostavimo na miru, a sekundu prije nego će završiti razgovor odgovorio nam je da nije u pitanju njegov pas.

No, o tom događaju je osim policije obaviještena i veterinarska inspekcija koja će, kako doznajemo od županijske veterinarske inspektorice Lovorke Tomičić, saslušati vlasnika i utvrditi sve okolnosti i donijeti rješenje o daljnjoj sudbini psa koji očito nije opasan za ljude, ali jest za životinje. Vlasniku tog psa već je, prema riječima Tomičić, bilo izdano rješenje i on je poduzeo mjere da drži psa pod boljim nadzorom tako što mu je na lanac stavio i lokot.

Neslanovićev je stafford naime 11. studenog otišao u susjedno dvorište i na očigled dviju žena zaklao mačku, a pojedini mještani Pješčane Uvale žalili su se da pas i dalje luta naseljem bez nadzora i brnjice. Sam Neslanović platio je kaznu i preuzeo psa iz skloništa u koje su ga smjestili higijeničari te obećao da će poduzeti sve da se incident ne ponovi. Niti mjesec i pol kasnije stafford je, eto, ponovno usmrtio mačku.

- Ako je ponovno došlo do toga da pas napadne drugu životinju, očito je da ga vlasnik nije u stanju držati pod nadzorom. Pas, prema mojim saznanjima, više nije na toj lokaciji, a zbog ponovljenog prekršaja ne bi ni smio biti vraćen vlasniku. Kad se utvrde sve okolnosti odlučit ćemo što poduzeti. Moguće je psa oduzeti i smjestiti kod nekoga tko će ga moći držati pod nadzorom ili u krajnjem slučaju eutanazirati, veli Tomičić.

Veterinarska inspekcija obaviještena je ovoga tjedna putem policije i o dvama napadima dvaju šarplaninaca u vlasništvu 40-godišnjaka u nedjelju i ponedjeljak. Saznajemo da su psi izašli iz dvorišta obitelji Cetina.

Policija je, međutim, izvijestila da su u nedjelju dva šarplaninca odšetala s adrese u Krležinoj ulici i oko 16 sati u Šibenskoj ulici napali 74-godišnjaka kojemu su poderali hlače i 47-godišnjaka kojeg su ugrizli za lijevu i desnu potkoljenicu, no riječ je o lakšim ozljedama. U ponedjeljak u noći, oko 2.30 sati isti su psi preskočili zid dvorišta u kojemu obitavaju i kod benzinske postaje u Krležinoj na Verudi napali 21-godišnjeg prolaznika koji je o tome obavijestio policiju pa je protiv njihovog 40-godišnjeg vlasnika također podnesen optužni prijedlog zbog držanja pasa bez nadzora. (Piše Marica KOŠTA, Mateo SARDELIN; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Ove godine 91 slučaj držanja životinje bez nadzora

Ove godine na području PU istarske evidentiran je 91 prekršaj iz čl. 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji se odnosi na držanje životinje bez nadzora. U čak 32 slučaja pas je napao čovjeka (dijete) i nanio mu tjelesne ozljede, u 31 navrat pas je usmrtio ili nanio ozlijede drugim životinjama, dok je u 26 događaja pas bez nadzora preplašio ljude. U jednom događaju pas bez nadzora uzrokovao je materijalnu štetu, dok je u jednom događaju podnijet optužni prijedlog protiv počinitelja koji je zlostavljao ili loše postupao s mačkom.


Podijeli: Facebook Twiter