Šarović: Bescarinski režim iz RH i EU neprihvatljiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je u nedjelju da su neprihvatljivi i za tu zemlju štetni zahtjevi Europske komisije da se uvoz roba iz Hrvatske i drugih zemalja EU-a oslobodi plaćanja carina.

"Prijedlog Europske unije da Hrvatska zadrži bescarinski režim CEFTA-e s BiH i nakon 1. srpnja nije pravedan i suprotan je interesima naše ekonomije", rekao je ministar Šarović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Potrebno je kompromisno rješenje, a ne da bosanskohercegovačka strana jednostrano, na svoju štetu promijeni pravilnik BiH o uvozu i izvozu koji vrijedi za Hrvatsku i ostale zemlje EU, rekao je ministar.

"Naš je prijedlog da razgovaramo na načelu kvota za kvotu, ustupak za ustupak", istaknuo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bosanskohercegovačka strana traži povećanje kvota za izvoz šećera, vina i ribe u Hrvatsku i zemlje Europske unije, a spremna je učiniti ustupke u istome obujmu za Hrvatsku i zemlje EU-a, a ne nikako za 230 roba kako je zatraženo, rekao je Šarović.

Prihvaćanje bescarinskog uvoza za velik broj roba iz EU i Hrvatske pričinio bi štete od više desetaka milijuna eura, objasnio je.

"Europska unija predlaže da se obujam različitih roba unese u Privremeni trgovinski sporazum kroz odgovarajuće kvote. To bi omogućilo Hrvatskoj ali, naravno, i drugim zemljama Europske unije, da takav povlašteni izvoz koriste u onom obujmu koji je Hrvatska imala dok je bila u CEFTA-i", dodao je Šarović.

Komentirajući uvođenje zabrane za 45 hrvatskih proizvođača rekao je kako se radi o primjeni istih propisa koji vrijede i za druge zemlje članice Europske unije.

Šarović je odbacio mogućnost smanjenja trošarina na cigarete iz Hrvatske i objasnio da takav odnos BiH ima prema svim članicama Europske unije. Poskupljenje hrvatskih cigareta moglo bi se izbjeći jedino ako se dio proizvodnih pogona preseli u BiH ili neke od zemalja CEFTA-e, rekao je ministar Šarović.

 

 

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter