Sarmice u lišcu vinove loze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želite li se ugostiteljstvom baviti uspješno i postojano, nužno je pracenje trendova. Kao i u svijetu visoke mode, mora se ici u korak s vremenom i željama potrošaca. No, baš kao i u modi, tako i u svijetu gastronomije, neke su stvari postojane i bezvremenske. U prvom slucaju to je mala i carobna crna haljina, a u drugom starinski pjat naših nona.

Upravo je poznata rovinjska ugostiteljica i vlasnica danas najstarijeg gradskog restorana "Sidro", smještenog na samoj rivi Rovinja, Gordana Paoletti uspjela spojiti stare i nove ukuse.

U tome joj, kako veli, osim osobnog gastronomskog ukusa najviše pomaže vrijeme, odnosno godišnje sezone. Iz prirode, ili bolje i iskrenije reci s tržnice, od domacih proizvodaca i trgovaca pribavlja ono najsvježije i najbolje iz vrta. Potom krece u "radnu akciju" i u kuhinji restorana, uz osoblje, kuha, miješa i pece po receptima svoje obitelji.



Naime, uvijek se tu radi o malim kolicinama i doslovce jelima za dušu. Jer, uz riblji i mesni jelovnik, po cemu je "Sidro" i poznato, tu se mogu kušati i doslovce jela po narudžbi, kojih i nema na meniju.

Stari i vjerni gosti tu su mogucnost doslovce "provali", pa za njih nema dileme, a ostalim gostima, koji vide što se na stolu dogada, ostaje mogucnost da prstom upru u tudi tanjur i zatraže isto. A to isto, koje takoder znaju preporuciti i konobari, razlikuje se od sezone od sezone.

U ovo plodovima najbogatije godišnje doba, kako saznajemo od Gordane Paoletti, najcešce je to domaci džem od šljiva, ljutenica od pepperoncina, sarmice umotane u lišce vinove loze ili sušene, crvene paprike punjene orasima i rižom. Sve te delicije naucila je spremati po receptima svoje bake.

"Ma nema tu puno filozofije, a osnovni sastojci svakog recepta i svake hrane su ljubav i strpljenje. Meni osobno kuhanje predstavlja užitak pa nekako ispada da sam za štednjakom i u blizini hladnjaka i kad treba i kad ne treba. U prilog mi naravno idu i bilježnice s ispisanim obiteljskim receptima koji su se prenosili iz generacije u generaciju", veli nam Gordana Paoletti, naglašavajuci da je priprema sarmica u vinovoj lozi kao i sušenih crvenih paprika jednostavna, ali da je poanta u ideji.



Što se pak tice džema od šljiva ili ekstremno ljutog ajvara od pepperoncina koji ce, uz smijeh dodaje vlasnica "Sidra", i usred cice zime ugrijati nepce i tijelo, tu nema tajne. Ta, smatra gospoda Paoletti, te stvari zna pripraviti svaka domacica?!

Nama pak nakon takve konstatacije ostaje samo da narucimo i isprobamo. A ako nismo sigurni ni u naziv ni u vrstu jela kojim se želimo pocastiti, dovoljno je da se samo prepustimo sidrašima.

Takav ce dijalog gosta i osoblja najcešce završiti rijecima "po izboru ?ele Hadžiselimovica". A kad Hadžiselimovic bira, to znaju i ptice na grani - ne može se pogriješiti.


Podijeli: Facebook Twiter