Šarmantno Zvonce u INK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon premijere komicne jednocinke "Il Campanello" Gaetana Donizettija u prostoru nekadašnje zagrebacke Kinoteke, ansambl Opere b.b. je stigao i u Istarsko narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula. U režiji Snježane Banovic i pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjcevica na pozornici INK-a šarmantno su se i simpaticno odvijale scene Donizettijevih skica klasicnih onodobnih formata koji su otkrivali zavrzlame ljubavnih odnosa, spletke, dosjetke, zaplete i rasplete.

"Il Campanello" pripovijeda ljubavni trokut Don Annibalea (Ronald Braus), Serafine (Blanka Tkalcic) i Enrica (Ozren Bilušic), odnosno nastojanja Enrica, bivšeg ljubavnika Serafine, da omete prvu bracnu noc ovo dvoje, netom oženjenih. Cini to na razlicite nacine, u njih se nadalje nametljivo umece i punica Madame Rosa (Nada Abrus), pa i ostali ukucani (Spiridone - Božidar Pericic; Arlecchino i Arlecchina - Emil Kuzminski i Petra Radoševic), a na koncu i uspijeva u toj nakani. Pokreti ansambla i Donizettijeve glazbene price odvijaju se u zgodnom scenskom okviru (Dinka Jericevic), šarenilu kostima ?enise Pecotic i pod koreografskom paskom Ljiljane Gvozdenovic.



Opera b.b. i ovom je produkcijom ostala vjerna svojim temeljnim ciljevima, a to je populariziranje komornih opernih oblika na nacin pažljivog osuvremenjivanja zadanog repertoara. U slucaju "Il Campanella" to se dogada prije svega duhovitim, publici svih generacija bliskim digresijama na hrvatskom jeziku, a slicne je postupke ova (putujuca) kuca primijenila i na svoja dosadašnja ostvarenja. Naslove koje je mogla upoznati istarska publika, a i koji su nastali u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem Gradskim kazalištem Pula jesu G. Rossinijev "Il Signor Bruschino" te G. Donizettijeva "Rita".

Publika ih je ispratila dugim i iskrenim aplauzom. Glazbeni suradnik i korepetitor je Davor Ljubic, a notni materijal za orkestar priredio je Darijan Ivezic. Asistentica scenografije i slikarica je Petra Held, a asistent koreografkinje je Mario Miše. (N. HAUSER, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter