Sarma od lišca vinove loze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Sastojci: 30 listova vinove loze, 2 velike žlice ulja, 1 mala glavica sitno izrezanog luka, pola kilograma mljevenog teleceg ili janjeceg mesa, pola vezice sitno kosanog peršinovog lišca, 8 dkg napola kuhane riže, 1 jaje, sol i papar po ukusu; za umak: 1 velika žlica ulja, 1 velika žlica brašna, pola male žlice crvene paprike, 1 dcl bijelog vina, 2 dcl kiselog vrhnja ili kiselog mlijeka
Priprema: lišce vinove loze operite kipucom vodom da omekša, operite ga u hladnoj vodi i dobro ocijedite. U posudi zagrijete ulje i na njemu ispržite luk, dodajte meso i pržite pet minuta. Uklonite s vatre, dodajte peršin, rižu, jaje, sol i papar. Sve dobro izmiješajte, na svaki list stavite malo nadjeva i uvijte sarme. Da se ne bi odvile, možete ih ucvrstiti cackalicama. Sarme poredajte u posudu jednu do druge i dodajte toliko vode da bude slabo pokrivena. Poklopite poklopcem ili tanjurom tako da sarmu pritisnete. Kratko prokuhajte. Nacinite malu zapršku od ulja i brašna, dodajte crvenu papriku i odmah dolijte malo vode, kratko prokuhajte i prelijte preko sarme. Sarmu nemojte miješati, nego posudu cešce protresite, kuhajte oko 45 minuta na srednjoj vatri. Pred kraj dodajte vino i još malo prokuhajte, poslužite s kiselim vrhnjem ili kiselim mlijekom.Iako vecina onih koji pripremaju sarme u lišcu vinove loze, lišce spreme u zamrzivac, evo jednog starog recepta.
Lišce se sprema u svibnju kada je dovoljno veliko za uvijanje sarmi, a još nije staro. Vodite racuna da nije prskano. Lišce dobro operite i osušite. Svaki list posolite i složite deset listova jedan na drugi pa ih uvijete kao palacinku. Složite ih u dobro opranu i suhu staklenku. Preko lišca stavite dva prutica i nalijte bijelo vino. Staklenke zavežite pergament-papirom i stavite na zracno i hladno mjesto. Ako treba, dolijte još vina. Prije upotrebe lišce vinove loze stavite pola sata u hladnu vodu koju nekoliko puta promijenite da izvuce sol iz lišca.


Podijeli: Facebook Twiter