Sarkozy želi da EU izgubi polovicu svojih ovlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija trebala bi vratiti polovicu svojih ovlasti državama članicama, smatra bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se ovaj tjedan natječe za predsjednika francuske konzervativne stranke UMP.

Nekoliko tjedana nakon što je pozvao na suspenziju Francuske iz Schengenskog prostora, Sarkozy je iznio još jedan euroskeptični prijedlog. Takvi su prijedlozi rijetki među francuskim političarima lijevog i desnog centra. "Želim da eliminiramo polovicu postojećih europskih ovlasti", rekao je, dodajući da bi Uniji trebalo ostati manje od desetak ključnih politika kao što su industrijska politika, poljoprivreda i istraživanje.

"Sve ostalo mora biti vraćeno državama članicama." Sarkozy je kazao i kako želi da Europska komisija ostane bez ovlasti pripreme zakonskih prijedloga. Sarkozyjev prijedlog, iznesen u subotu pred oko 4000 pristaša u jugozapadnom gradu Bordeauxu, na tragu je poziva britanskog premijera Davida Camerona da se Europskoj uniji smanje ovlasti.

Sarkozy je izišao iz dvogodišnje političke mirovine u rujnu najavivši da će se kandidirati za predsjednika Saveza za narodni pokret (UMP) na izborima 29. studenoga. UMP je osnovan kako bi ujedinio desni centar, no duboko je podijeljen, posebice kad je riječ Europi. Sarkozy i gradonačelnik Bordeauxa Alain Juppe, bivši premijer i njegov glavni suparnik za nominaciju za stranačkog kandidata na predsjedničkim izborima 2017., nastojali su na skupu ostaviti dojam da su složni, iako je nekolicina Sarkozyjevih pristaša Juppea, koji trenutačno vodi u anketama, dočekala zvižducima.

Sjenu na Sarkozyjev povratak bacilo je nekoliko pravosudnih postupaka pokrenutih protiv njega i ankete koje pokazuju da je izgubio potporu javnosti. Iako 63 posto simpatizera stranke želi Sarkozyja ponovno na čelu stranke, to je 10 postotnih bodova manje nego prije mjesec dana, pokazalo je ispitivanje tvrtke Odoxe, objavljeno u subotu.

"Rezultat od 63 posto smatrao bi se znakom neodobravanja bivšeg predsjednika države, čiji su nabliži suradnici u početku očekivali premoćnu pobjedu od oko 85 posto" glasova, rekao je direktor Odoxe Gael Sliman. Sarkozy je izgubio potporu nakon što je skupini pristaša UMP-a prošli tjedan kazao da će ukinuti zakon koji dopušta istospolne brakove. Oko 61 posto simpatizera stranke smatra da to zapravo ne bi učinio, pokazalo je ispitivanje. UMP će birati svojeg predsjednika elektroničkim putem 29. studenoga i 6. prosinca.

Osim Sarkozyja, kandidati su Bruno Le Maire i Herve Mariton. Le Mairea podržava 31 posto simpatizera UMP-a, a Hervea Maritona pet posto, po ispitivanju Odoxe. Predsjednika stranke biraju samo članovi UMP-a, a ne i simpatizeri. Alain Juppe trenutačno je član privremenog tročlanog predsjedništva UMP-a, zajedno s bivšim premijerima Francoisom Fillonom i Jean-Pierrom Raffarinom. Oni su na čelu stranke zamijenili Jean-Fran?oisa Copea, koji je potkraj svibnja podnio ostavku zbog afere Bygmalion koja je izbila zbog nepravilnosti u financiranju Sarkozyjeve neuspješne kampanje za predsjedničke izbore 2012. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter