Sarkozy upozorava na raspad Europe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska središnja banka (ECB) u cetvrtak je najavila kreditne linije za banke koje zbog dužnicke krize u eurozoni muku muce s financiranjem s rokom otplate do cak tri godine, po prvi put u svojoj povijesti.

Na tiskovnoj konferenciji njezin celnik Mario Draghi objavio je da ce se banke kod ECB-a od sada moci zaduživati uz ultra niske kamatne stope na razdoblje do cak 36 mjeseci, uz opciju otplate duga nakon godinu dana, a do iznosa koji su im potrebni.

Nove mjere banka je najavila po završetku današnjeg zasjedanja na kojem je odluceno o smanjenju kamatne stope za cetvrtinu postotnih bodova, na rekordno niskih jedan posto. Time želi poduprijeti posustalo gospodarstvo eurozone kojem prijeti recesija.

Istog dana francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u Marseilleu kljucnim da europski celnici na summitu u Bruxellesu postignu dogovor o reformi gospodarskog upravljanja, upozorivši da Europa nece dobiti drugu priliku."Treba odmah odluciti. Što budemo više kasnili s donošenjem odluke, to ce ona više stajati, biti manje ucinkovita (...). Ako u petak ne bude dogovora, necemo imati drugu priliku", rekao je Sarkozy na kongresu Europske pucke stranke (EPP).

Sarkozy je podsjetio da Francuska i Njemacka podupiru dogovor 27 država clanica, ali i ponovio da su, u slucaju teškoca, spremne potpisati dogovor sa samo 17 clanica eurozone.

Britanski premijer David Cameron izjavio je pak da se nece suzdržati od veta na ugovor 27 zemalja clanica EU-a, cilj kojega je zaustaviti dužnicku krizu eurozone, ako on ne bude štitio interese Velike Britanije. 


Podijeli: Facebook Twiter