Sarkozy i Hollande razmijenili kritike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzervativni francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegov protukandidat, socijalist Francois Hollande, prvi put su se sucelili u srijedu u jedinoj televizijskoj debati cetiri dana prije drugog kruga predsjednickih izbora.

Hollande, koji prije nedjeljnog odlucujuceg drugog kruga u anketama vodi sa šest do deset posto prednosti, u nastupu je bio opušteniji i samopouzdaniji.

Sarkozyu, koji je na dužnosti predsjednika posljednjih pet godina, Hollande je predbacio da predugo izaziva podjele u francuskom narodu i da je koristio globalnu krizu kao izgovor da prekrši obecanja. U više navrata optužio Sarkozya da je lagao o gospodarskim podacima i netocno prikazivao statistike.

Suceljavanje je uživo prenošeno na televizijskim kanalima koje prati oko polovice od 44,5 milijuna francuskih biraca. Pariške ulice bile su neuobicajeno prazne jer su ljudi bili u svojim domovima pred televizorima.

Sarkozyu je potrebna odlucna pobjeda u TV-debati kako bi imao bilo kakve izglede da dostigne Hollandea u zadnja cetiri dana do izbora, no niti jedan kandidat u televizijskom nastupu nije ostvario odlucujucu prednost, ocjenjuje agencija Reuters. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter