Sarkozy: Dosta je divljeg nadmetanja - kupujmo europsko!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akcija Hrvatske gospodarske komore, kojom je promovirala domace proizvode pod sloganom "kupujmo hrvatsko", naišla je svojevremeno na oštre kritike Europske komisije koja je od Hrvatske tražila da je ukine jer državno financiranje takvih akcija, otvoreno ili prikriveno, europska pravila ne dozvoljavaju. No, sedam godina kasnije iz jedne od utemeljiteljica Europske unije stiže upravo takav poziv: Europska unija mora uvesti praksu "kupujmo europsko", po uzoru na Sjedinjene Americke Države (SAD), založio se ovog vikenda francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Sjedinjene Države kao uzor

- Postavljam pitanje, zašto bi si Europa uskratila ono što Sjedinjene Države, (ekonomski) najliberalnija zemlja svijeta, sebi dopuštaju, kazao je Sarkozy koji je u kampanji za drugi predsjednicki mandat. Prvi krug predsjednickih izbora održat ce se u travnju.

S obzirom da je u kampanji, Sarkozy je dodatno zaoštrio svoje stavove, pa je porucio da ce, bude li ponovno izabran, usvojiti zakon "kupujmo francusko" - ako u roku od godine dana EU ne uvede "kupujmo europsko". Prema njegovoj zamisli, zakon "kupujmo europsko" ne bi bio akcija kakvu je imala HGK, vec bi, poput americkog zakona, obvezivao Europu da u javnim natjecajima favorizira europske proizvode.

- Želim Europu koja štiti svoje gradane. Ne želim više ovo divlje nadmetanje. Kažem "ne" Europi koja otvara svoja tržišta dok drugi to ne cine. Takvo ponašanje na znaci prihvacanje slobodne trgovine, ono znaci prihvatiti Europu kao sito, govorio je Sarkozy, pracen uzvicima podrške.

U isto vrijeme, Europska je komisija, kako doznaje portal EurActiv, pocela raditi na inicijativi koja ce biti glazba za Sarkozyjeve uši. Krajem ožujka, Komisija bi trebala predstaviti prijedlog koji bi omogucio zemljama clanicama EU-a da na javnim natjecajima ogranice pristup kompanijama iz tzv. trecih zemalja koje svoje javne nabave ne otvaraju europskim tvrtkama. Prema tumacenju portala, radi se, prije svega, o potezu usmjerenom prema Kini.

Neželjeni odgovor Kine

U EU vec dulje vrijeme tinja nezadovoljstvo jer Kina ne otvara svoju javnu nabavu europskim kompanijama, dok kineske sudjeluju na tenderima u Uniji. Prema navodima EurActiva, Sarkozy je i nakon nedavnog summita europskih lidera u Bruxellesu ukazao na tu neravnotežu. - Ako neke azijske države ne žele otvoriti svoje javne natjecaje europskim kompanijama, mora se postaviti pitanje treba li otvoriti europske natjecaje kompanijama iz tih država. To nije protekcionizam, to je uzajamnost, istaknuo je tada francuski predsjednik. No, EurActiv smatra da bi Komisijin prijedlog mogao naici na otpor u nekim zemljama clanicama, poput Velike Britanije, Nizozemske i Švedske koje nisu uvjerene da je takva politika ispravna te se boje da bi to izazvalo neželjeni odgovor Kine i drugih velikih tržišta. (I. FRLAN/Novi list)

Prijetnja izlaskom iz Schengena

Pokušavajuci pridobiti birace, Sarkozy se na nedjeljnom predizbornom skupu založio za podršku lokalnim tvrtkama, zaustavljanje nekontroliranog priljeva imigranata i jeftinog uvoza, pa cak i zaprijetio izlaskom Francuske iz schengenskog prostora ako se tijekom godine na postigne napredak u ucvršcivanju europskih granica. Svojim nastupima francuski predsjednik nastoji izboriti još jedan mandat, no zasad u anketama zaostaje za svojim socijalistickim protivnikom Francoisom Hollandeom.

Jedno ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da je Sarkozy cak najnepopularniji i medu pet europskih celnika. Gotovo 60 posto anketiranih ima loše mišljenje o njemu, dok o njemackoj kancelarki Angeli Merkel negativan stav ima 41 posto ispitanika. Slijedi britanski premijer David Cameron s 42 posto, Talijan Mario Monti s 36 posto te španjolski premijer Mariano Rajoy s 32 posto ispitanika koji o njemu imaju loše mišljenje. Anketirano je 4.217 ljudi u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Njemackoj i Velikoj Britaniji.


Podijeli: Facebook Twiter