Sarkozy: Burka je uvreda za žene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u srijedu da ce se zauzeti za donošenje zakona o zabrani nošenja burke u Francuskoj, istaknuvši da je taj islamski veo koji prekriva cijelo tijelo uvredljiv za žene.

Sarkozyjeva najava zabrane burke dio je njegove reakcije na težak poraz njegove konzervativne stranke UMP na nedjeljnim regionalnim izborima, koji je poljuljao njegov položaj i zabrinuo njegove konzervativne saveznike.

"Veo koji prekriva cijelo tijelo u suprotnosti je s dostojanstvom žena. Odgovor na to je zabrana burke. Vlada ce podnijeti prijedlog zakona o zabrani u skladu s nacelima našeg zakonodavstva", rekao je Sarkozy novinarima u Parizu.

Njegova je izjava bila upucena kako francuskim biracima, tako i sve vecem broju njegovih protivnika unutar UMP-a, koji su ga pozvali na promjenu politike i usporavanje reformi, što je Sarkozy odbacio.

"Ništa ne bi bilo gore nego promijeniti smjer zbog loših izbornih rezultata. Moramo nastaviti reforme. Kad bismo se sada zaustavili, pokvarili bismo sve dobro što je postignuto", rekao je Sarkozy.

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja, gotovo 60 posto francuskih biraca želi da ljevica pobijedi na predsjednickim izborima koji se trebaju održati 2012. Francuska desnica je na nedjeljnim izborima pretrpjela najgori poraz u više od pet desetljeca. Lijeve stranke osvojile su vlast u 23 od 26 regija.


Podijeli: Facebook Twiter