Sarkasticni prototipovi Anselma Tumpica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Aneks Multimedijalnog centra Luka samostalnom izložbom „Prototype" predstavlja se likovni umjetnik Anselmo Tumpic. Izložbu je u ime HDLU-a Istre otvorio Tomislav Brajnovic koji je pobliže opisao Tumpicev posljednji ciklus.

- Postoji razlika izmedu dizajna, primijenjene i konceptualne umjetnosti, ali sa zajednickom polazišnom tockom i slicnim dolaskom do konacnog rješenja. U suvremenoj umjetnosti sve više nestaje pojam umjetnika, pa su tako i Tumpicevi radovi jedinstveni spoj svega spomenutog, ali sa snažnom kritikom dogadanja, kazao je Brajnovic.

Predmeti iz serije Prototypes predstavljaju cudnovate i bizarne, ponekad opasne "igracke", to su prototipovi objekata koje tek uvjetno možemo nazvati igrackama. Iako su prototipovi koncepti proizvoda obicno namijenjeni masovnoj proizvodnji, ovi to nisu. Neki ukljucuju zabranjene supstance, neki iz drugih, vecinom sigurnosnih razloga ne bi prošli testiranja i druge sigurnosne i tehnicke preglede. Nastali na temelju poznatih nam predmeta, njihova je primarna funkcija izvrnuta i prenamijenjena, a znacenje je dobilo sasvim drugi smisao,dio je teksta predgovora iz pera Branke Bencic.

Anselmo Tumpic roden je 1976. u Puli. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli - odjel graficki dizajn, upisuje Akademiju Likovnih Umjetnosti u Bergamu, te nakon godinu dana nastavlja studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, gdje diplomira slikarstvo. Nakon toga radi za Fabricu, centar za komunikaciju grupe Benetton, a po povratku u Hrvatsku za reklamnu agenciju Digitel.

Danas radi u Milanu u reklamnoj agenciji Saatchi & Saatchi. (V. ŠILIPETAR; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter