Šarić zadovoljna, Ferić tvrdi da se postupak nastavlja

Maja Šarić (A. KANCELAR/CROPIX)
Maja Šarić (A. KANCELAR/CROPIX)

Nakon odluke Predsjedništva SDP-a da se slučajevi stranačkog sankcioniranja Maje Šarić, bivše predsjednice županijske organizacije u Istri, te Serđa Popovića, predsjednika Foruma mladih SDP-a Istre, "zamrznu" do poslije parlamentarnih izbora, te da se na neodređeno vrijeme odgodi održavanje unutarstranačkih izbora u istarskom SDP-u, uzavrele političke strasti ipak se ne stišavaju. Dok Maja Šarić, koja je prije nekoliko dana javno razmišljala o prelasku u stranku Naprijed Hrvatska Ive Josipovića, danas pomirljivo kaže "izuzetno me obradovalo da je netko konačno shvatio da ovo nije trenutak za potpirivanje starih i potenciranje novih sukoba", njezini suparnici iz Županijskog odbora SDP-a Istre drukčije razmišljaju.

"Ova odluka je jedino razumno rješenje i s obzirom na dugogodišnju praksu mi smo je potencirali i predlagali od početka ove godine," objašnjava Šarić, pa kaže: "Ekipa predvođena Danijelom Ferićem i Vilijem Bassaneseom koristila je svaku sjednicu Županijskog odbora i predsjedništva za izazivanje novih konflikata i sukoba. To se odrazilo na stanje u stranci koje je kulminiralo i rezultiralo raslojavanjem u stranci."

Danijel Ferić, trenutačni v. d. predsjednik istarskog SDP-a, opovrgava pak medijske interpretacije da su unutarstranački sukobi "gurnuti pod tepih". "Nikakav slučaj Maje Šarić nije zamrznut jer se o tome nije niti raspravljalo. Postupak je pokrenuo istarski Županijski odbor i isti će se nastaviti u skladu sa statutom," izjavio nam je Danijel Ferić.

Bivša predsjednica Maja Šarić napominje kako je ona dobila poziv za sjednicu županijskog odbora 29. kolovoza, sa prijedlogom dnevnog reda u kojem je njezino izbacivanje iz stranke, te raspuštanje nekih gradskih i općinskih odbora SDP-a.

"Iz upućenog poziva za sjednicu županijskog odbora vidi se da njima ništa ne znače ni stavovi ni odluke predsjedništva SDP-a Hrvatske već nastavljaju sa rušenjem istarskog SDP-a koji smo mi "likovi" - kako nas naziva koordinator Jovanović - mukotrpno gradili desetljećima," objašnjava Maja Šarić.

"Ferić nastavlja kršiti stranački statut, iz odluke Statutarne komisije jasno je kako je ona konačna", potvrđuje i Serđo Popović. Ipak, unatoč žestokim prijeporima unutar stranke, njezini glavni akteri nisu odlučili napustiti stranačke redove.

"Previranja u istarskom SDP-u su velika. S obzirom na načine i sredstva kojima novi SDP-ovci pokušavaju ovladati strankom, dio članova stranke koji su je izgrađivali danas traže druge načine i oblike političkog djelovanja. Stranku Naprijed Hrvatska članovi vide kao jednu od prihvatljivih opcija koja ljudima omogućava da djeluju tamo gdje će se valorizirati i cijeniti njihov doprinos i rad. Svi mi, uključujući i ljude koji jesu ili će u budućnosti napustiti redove SDP-a učiniti ćemo sve da lijeva opcija ostane na čelu države," naglašava Maja Šarić. Očito, rat u istarskom SDP-u nije ušao u primirje ni kada su na Iblerovu trgu, odnosno na predsjedništvu SDP-a, istaknuli bijelu zastavu. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter