Šarić: Kritiziraju me kolege interesno vezani uz SDP

(Andreas  Kancelar / CROPIX)
(Andreas Kancelar / CROPIX)

U istarskom SDP-u opet vrije. Nakon nekoliko mjeseci "primirja", izazvanog pripremama i održavanjem predsjedničkih izbora, vrh županijske organizacije SDP-a Istre ponovno istupa podijeljeno i to više ne krije od javnosti. Na jednoj je strani predsjednica SDP-a Istre Maja Šarić, a na drugoj su prvi čovjek pulskog SDP-a Danijel Ferić, saborski zastupnik Peđa Grbin i umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Da su medijske tvrdnje i navodi izvora SDP-u o raskolu unutar stranke točne, potvrđuje i njezina predsjednica Maja Šarić.

"Kritike na moj račun počele su još kad sam izabrana za predsjednicu. Kako se približavaju novi, parlamentarni izbori, "tamburanje" se pojačava svakim danom. To radi skupina ljudi koja je interesno vezana uz stranku, bez obzira da li poslom ili na neki drugi način. Nitko od njih nije neovisan, jer ovise o SDP-u zbog funkcije na kojoj se nalaze, poput Danijela Ferića, ili je njihov ured poslovima i ugovorima vezan uz istarske gradove i općine, kao što je to u slučaju Peđe Grbina. Tu je i Vili Bassanese koji članove gradskog odbora Umaga zapošljava u gradu kako bi osigurao kakvu-takvu potporu u županijskom odboru", otvoreno kaže Maja Šarić.

- Izgleda da imate više oponenata u SDP-u nego podupiratelja?

- Odnos snaga na predsjedništvu ne pokazuje pravo stanje na terenu. Izabrana sam većinom glasova članova SDP-a Istre i njih predstavljam na čelu stranke.

- U političkim krugovima oponenti vas nazivaju pripadnicom SDP-IDS-a?

- Naravno da to nije točno. Osobno, radila sam u gradu Puli sedam godina i korektno sam surađivala sa svima, što je drukčije nego što se ponašaju moji kritičari. Oni vole zaoštravati i izazivati sukobe. Nakon što sam postala predsjednica SDP-a Istre otišla sam, nakon bolovanja, raditi u općinu Medulin, gdje je na vlasti nezavisna lista. IDS ima samo dva vijećnika. Ali, mene se i dalje naziva "plaćenikom IDS-a", iako ne vidim zašto bi to bilo tako. Ja sam u SDP-u 19 godina i pokušavam nešto postići, organizirati stranku u Istri, te pripremiti što bolje parlamentarne izbore. Druga strana, koja me kritizira, samo podmeće i kritizira, ali i opstruira rad na terenu.

- Kako to mislite?

- Iblerov trg nametnuo je, primjerice, Vilija Bassanesea za koordinatora predsjedničkih izbora u Istri, koji je u SDP-u tek nešto više od dvije godine. On nema iskustva u izborima i to se vidjelo, Umag je imao je najslabiju izlaznost i najslabiji rezultat u korist našeg kandidata od svih istarskih gradova. A Bassanese je velika nada SDP-a, iako je tek u pedesetim godinama shvatio da je socijaldemokrat.

- Što je konkretni povod za novi sukob u vrhu SDP-a Istre?

- Radimo na pripremama za izvještajnu konvenciju na razini županije, za koju se najprije trebaju održati konvencije općinskih i gradskih organizacija. Ali, imali smo predsjedničke izbore i bavili smo se njima, tako da sam tek na posljednjoj sjednici županijskog odbora predložila da se dogovorimo o datumu održavanja izvještajne konvencije. Moji oponenti iskoristili su trenutak i predložili, kao zadnju točku dnevnog redu, izglasavanje povjerenja meni kao predsjednici. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter