Šareno, veselo i poučno


Knjiga za djecu "Mic po mic - Mickasta spajalica Boke kotorske i Pule" Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić bit će predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici u srijedu, 27. siječnja u 18 sati.

Kratke priče i pjesme Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić maštovitim su i vedrim ilustracijama upotpunila djeca, polaznici hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu te učenici pulske Osnovne škole Veli Vrh pod mentorstvom profesorica Ane Šarčević i Roberte Weissman Nagy.

Snježani Akrap Sušac i Feodori Gubaš Štifanić ovo je druga zajednička knjiga, nakon slikovnice "Mala zb(i)rka priča" objavljene 2014. godine. Slikovnica je predstavljena u Puli, Roču, Pančevu i Tivtu te je uvrštena u katalog hrvatskih izdanja za djecu i mlade u sklopu predstavljanja Hrvatske na međunarodnom Sajmu dječje knjige u Bologni 2015. godine.

Pjesme i priče

U tvrdo ukoričenom izdanju djela "Mic po mic - Mickasta spajalica Boke kotorske i Pule" nalazimo lepršave, zanimljive, poučne i zabavne pjesme i priče, koje se na fantastičan, a opet djeci jednostavan i razumljiv način dotiču raznih tematskih i interesnih sfera.

Kao i u svakoj dobroj knjizi za djecu, ilustracije se vrlo dobro slažu uz tekst, a ne slijede ga bukvalno, odnosno same sugestivne, živopisne ilustracije mogu pričati svoje priče.

Pjesme su lako pamtljive, ima i rima, koje nikada nisu isforsirane. Teme su svojstvene dječjim interesima, od šetnje sa psom, papuče koja se negdje skrila, proljeća, visibaba, školskih dogodovština, onih obiteljskih, druženja, radost, smijeha, pa sve do kazališne čarolije. Sve je to pisano na način da neka po(r)uka uvijek bude prisutna, ali da didaktička funkcija ne bude previše naglašena ili nametnuta, već djeci primjerena.

Pjesme za djecu su prije svega kratke i prate dijete od kolijevke i prvih koraka do kraja djetinjstva, premda se smatra da u devetoj godini dijete već počinje (raz)otkrivati druge vrijednosti čitajući pjesme za odrasle i da ga pjesme pisane prvenstveno za djecu prestaju zanimati. Osim što su kratke, vezane uz svakodnevni život, uspavljivanje i sve oblike igre, služe i za upoznavanje prirode te dječjih potreba i želja.

Slikovnica je, kao što je to dobro poznato, žanr dječje književnosti par excellence, namijenjen djeci, kako vele pedagozi, do osme godine života. Ona likovnim i jezičnim načinom predstavlja stvarnost jer to nije čista književna vrsta, već kombinacija slikovnog i književnog izraza. Slika nije ilustracija teksta, već je slikovnica sličnija filmu.

Ovdje imamo upravo ovakav slučaj, što se tiče zastupljenosti slikovnog i tekstualnog dijela. U načelu je slikovnica kratka, što se tiče same duljine teksta i broja stranica, a po doživljaju i namjeni umjetnička ili poučna. Poučna je utoliko što pomaže upoznavanju okoline, biljnog ili životinjskoga svijeta, a umjetnička jer teži doživljaju tog svijeta. I ove su dvije autorice vodile računa o svemu tome u kreiranju svoga djela.

Djeca surađivala

Boje u knjigama za djecu često privlače svojim skladom i intenzitetom. Slikovnica nije igračka, već knjiga u pravom smislu riječi, kao što je svojevremeno istaknuo Vilko Selan Gliha, i zbog toga treba voditi računa o boji i dinamici crteža, jer se tako razvija predodžbeni svijet dobne kategorije kojoj je ona namijenjena. Pohvalno je što su u njezinoj izradi sudjelovala djeca, i da je tu skupni rad autorica, djece i vrijednih mentorica djece.

Za opremu knjige pobrinula se agencija Medit koja je i nakladnik uz NIP Gospa od Škrpjela iz Perasta u Crnoj Gori.

Moderatorice predstavljanja bit će Karmen Damljanović i Slavica Lončarić.

Od učenika iz Kotora i Tivta, svojim su uracima prisutni: Marija Akrap, Petar Akrap, Kristina Božinović, Josip Francesković, Lucija Francesković, Rozalija Francesković, Andrej Golub, Anđela Golub, Anita Grgurević, Kristina Janović, Agata Luković, Luka Maslovar, Renata Mirošević, Andrea Nikolić, Luka Nikolić, Paula Petković, Anto Petrović, Kristina Petrovič, Ilija Sindik, Elena Srdoč, Anđela Stipanić, Matilda Stjepčević, Pavo Vičević, Vedrana Vičević, Renata Vuksanović i Dragica Zeničanin.

Iz pulske OŠ Veli Vrh zastupljeni su Gaia Barbančić, Iva Begić, Ivan Blašković, Damian Butković Buršić, Marlena Celija, Ana Chiavalon, Greta Cukon, Erik Devežić, Sara Đurdek, Dorotea Grgorović, Ivor Klić, Eva Krtalić, Elena Kupčak, Martina Licul, Noemi Mendiković, Samuel Moscarda, Mauro Nežić, Linda Radi, Gabriel Radović, Larisa Saldić, Caterina Simonelli i Noel Šterpin.

Za nakladnike su potpisani Biserka Vranić i don Srećko Majić, urednica je Ana Šarčević, a nakladnici su pulski MEDIT i NIP Gospa od Škrpjela iz Perasta. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter