Šareno društvo slikara, kipara i fotografa

Svoje najnovije radove predstavilo je šesnaest autora (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Svoje najnovije radove predstavilo je šesnaest autora (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Murtićevoj galeriji u holu stoljetnog Narodnog doma, 26 izdanjem tradicionalne Božićne i novogodišnje izložbe radova buzetskih likovnih stvaratelja, zaokružena je ovogodišnja izložbena djelatnost. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet i Zavičajnog muzeja, svoje najnovije radove predstavilo je šesnaest stvaratelja među njima i akademskih slikara koji su izložili tridesetak slika, skulptura i fotografija.

- Božićna izložba tradicionalan je događaj na kraju kalendarske godine. Okuplja slikare, kipare, fotografe i druge kreativce koji su na bilo koji način povezani s Buzetom i Buzeštinom, bilo da se radi o mjestu rođenja ili o mjestu življenja i stvaranja, istaknuo je kustos Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Takva se praksa pokazala vrlo dobrom, ocijenio je Nikolić, jer osim revijalnog značaja izložbe kojom se želi prikazati trenutačno stanje u stvaralačkom životu Buzeta, gotovo da nema godine u kojoj se po prvi puta ne predstavi neko novo lice koje se želi priključiti već poznatim stvarateljima i tako pridodati još jedan kamenčić u mozaik likovnosti buzetskog područja.

- Bilo je godina kada je broj izlagača znao biti manji, a isto tako i godina kada smo na izložbi imali 20 i više sudionika, no konstanta od petnaestak autora,  koji redovito sudjeluju postala je određeno pravilo i respektabilna brojka s obzirom na našu ipak malu sredinu. Ove se godine buzetskoj publici svojim recentnim radovima predstavlja 16 umjetnika; Lučana Agapito, Mirna Bratulić, Ana Draščić, Goran Draščić, Dejan Hren, Hari Ivančić, Boško Kedžo, Karla Krbavčić, Vlatko Mrvoš, Lari Nežić, Saša Nikolić, Vladimir Pernić, Srećko Sabljak, Alessia Stelko, Ines Tušćan i Neda Zugan, jedno "šareno" društvo slikara, kipara i fotografa, istaknuo je Nikolić.

Većini je zajednička odlika, naglasio je Nikolić, da u prvome redu žele uživati u djelatnosti kojom se bave i da ipak taj kreativan čin žele podastrijeti sudu publike i pokloniti joj djelić svojih unutarnjih stanja, viđenja, razmišljanja i/ili komentara.

Na izložbi je izložena i fotografija buzetskog fotografa Dejana Hrena za koju mu je na natječaju Neutral Density Photography Awards 2016., stručni ocjenjivački žiri dodijelio drugu nagradu i srebrnu zvijezdu u kategoriji Fotografija hrane, u dijelu Oglašivačke fotografije.

Otvarajući tradicionalnu prosinačku izložbu radova buzetskih slikara, kipara, fotografa, gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što likovni stvaratelji više od dva i pol desetljeća upotpunjuju prosinačka zbivanja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter